La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fruit del ‘celtis australis’, un arbre de les ulmàcies. Aplegaré feixos d’espigues tallades. 2 El títol provisiona­l d’una novel·la quan es presenta a un premi literari. Agitem el mur. Estimació Objectiva Singular. Res no és. 3 Associació de cantants i foniatres. S’acostaves. Comença a aprendre’n. 4 Que serveix per als plantígrad­s. Forà. El patidor no se la pot treure del cor. 5 Cauria rou mentre sonava la música d’una filla de Lola Flores. Convidis algú amb fermesa.

6 Obri les finestres per airejar-ho. El que fa vi. Has perdut la porteria de rugbi. 7 Estimo qui remena les cireres. Ho fa el sol cada capvespre. Camí o moneda. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 A l’entrada de Barcelona. Plantes herbàcies que s’arramben. Dibuix fet a la pedra o un altre material dur talment que una impressió del dibuix dóna una figura en relleu. 9 Preposició de cortesia. Es protegeixe­n del sol. Pupil·la de na Simone. 10 Aquesta aguanta la contaminac­ió acústica com qui sent ploure. Més que fatigats, asclats, morts. 11 Assabenti. No vota ni

sí ni no. 12 En un cert sentit, el primer gran èxit de Michael Jackson. Xurriaques per fuetejar. Abans, abans. 13 Esfèric però una mica deformat. Aquesta és pertanyent a la regió coxal. Vibració audible. 14 Raresa d’ateu. Estufeta clàssica que es posava sota les taules i fumejava. Covador.

VERTICALS 1 Solco els camps com un bon pagès. Que petoneja. 2 Professora università­ria no fixa, desplaçada a l’estranger. Sotmetia els draps a l’acció del noc. 3 El pulmonar és una afecció molt greu, habitual en grans fumadors. Poeta vora el riu. 4 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Que té el peu espessamen­t cobert de pèl o plomes. Tibo per no vocalitzar. 5 Disjunció oxigenada. Tresor d’elefant a la costa africana. Magnet. Res no és.

6 Broti un arbre ben a prop de cal Messi. Partit Socialista de Basilea. Escull.

7 Carn mossegada. Principi asocial. Relatius als monarques. 8 Pot ser turística o telefònica. El dit més present als llibres de text. Gairebé us semblarà aliè. 9 As. Repetit, serveix per fer pam i pipa a la reina d’Anglaterra. Aspirar fums. 10 Relativa a la saba dels arbres. Marcador al joc del billar. 11 Deliciós. El mallorquí. Medalla de cera beneïda pel Papa que porta en efígie un anyell com a emblema de Crist. Han perdut la porteria de rugbi. 12 Casa sense teulada. Artista que fa figuretes de fusta. Iode. 13 Res no és. Digerís la mena de nació en la qual viu. Activitat molt per sobre de la mitjana d’esforç.

14 Vagaregis. Peça interior de la nansa de pescar. La nota menys acompanyad­a.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain