La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tractament que rep el paper en la mateixa màquina, una vegada sortit dels assecadors. Lluir amb la pasta del pizzer com si fos una bandera. 2 Clavi el càvec al terra per mirar de desenterra­r una ampolla de cava. Monàrquics. Una grega al capdavant de Roma. 3 El nord d’Àfrica. Malla. Turc. 4 Bell. Aplaudides amb reclams per atraure les oques. 5 Alícia Sánchez Yamagüey. El sol s’enterbolei­x al nord d’Oslo. Cues de maniquins. Pins podats. 6 Una que cinquantej­a. Seguidors d’Àrrius. Picà la moneda contra el terra amb la fantasiosa intenció que rebotés i servís de propina. 7 Doblegar un bastó perquè hi passés per sota una parella d’enamorats. Gates mallorquin­es que deixen entristide­s les seves mestresses catalanes. Sofre. 8 La infusió de les cinc. Marcir per culpa de la brisa marina. Ho fem servir. 9 Gran escissió. Homònims d’un poeta espanyol de cognom Alonso, molt amic de Vicente Aleixandre. 10 Llaçada a l’obaga. Fer el sòl d’un receptacle. La més trencadiss­a de l’alfabet. 11 En

un cert sentit, humà que prescindei­x de les mudes. Boga com la que es fa servir per a l’esquena d’alguns balancins. Dea decapitada. Gros i bru.

12 En un tres i no res. El faig caure. Contra-rellotge. Al final, el folro.

13 Contenidor­s de les voluntats populars. Els deixen ben sadollats.

14 Itinerari. Dements que perden les interdenta­ls.

VERTICALS 1 Carregat de doblerts, el cabalista. Vençut en una gelateria.

2 Cops que es claven els dracs quan cauen, per més màgics que puguin ser. El germà raper fuig del recambró. Doble obstacle a la francofoni­a.

3 Realitat virtual. Cop que fa la copa de conyac quan pica a la barra del bar. Rèptil que va compartir nit amb Ava Gardner. 4 Sortí. Conjunt d’objectes sense triar a Terrassa. M’hi rabejo sense raó. 5 Sofre. Compareixe­m. Fonament sobre el qual recolza un equip de bàsquet. 6 Terra on ningú no vocalitza. Sol precedir totes les condicions. Sal de l’àcid màlic. Centúria. 7 Crida queixosa per no ser al bell mig del desert. Alabat sia. 8 La seguretat que et permet circular. Escandinau que molts tenim al llit. Ho conec, i és a la brúixola. 9 Oasi no apte per a positivist­es. Hi apliqui manetes. Ofensives a la sala de billars.

10 Indrets. Xucla el broquet. Era un altre ordre, l’acadèmic. 11 Hi és. Aplicaré els meus llavis sobre la seva pell i faré esmuaques. Com perdre un zero. 12 Iode. Aquestes són detestable­s. Forà. 13 Ramat de bous. Bellugo el nariu ple. Cérvol nadalenc. 14 Mulars. Els platejats.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain