La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dolces gràcies a l’apicultura. Crema fent flama durant un acte en record del president Obama. 2 Enfangar, segurament prop d’un estany. Relatiu a la regió coxal d’Homer. 3 El peix que té fama de talòs. Afluixo fins esdevenir menys nombrós. Dia sense albada.

4 Oliveres molt apreciades al Banc de Sabadell. El ruc dels cops. Sistema de regatge. 5 Vibració audible. L’arma blanca més kantiana. Maleducat per brusc. As. 6 Zona que pot ser blava o de penal. Furtin els arcs als herois del bosc de Sherwood. Vas. 7 Es gronxa a València. Nif sense número. Àrabs que no són pas actuals. 8 Fluor. Monjo tibetà present a qualsevol soflama. Passo la pilota d’un metge a un altre. 9 Abreviació de dopatge entre ciclistes. Serveixen per a calafatar i pintar les eixàrcies de les embarcacio­ns. Deies que havies perdut el cap. 10 Dominar un reialme sense perdre el cap. Reialmes de Mahoma. Al bell mig del mur.

11 Agrediré algú en una sala de billar. Ham mossegat. Matrícula d’Andorra.

12 Han de fer la creixença però no creixen. L’assenyalàv­em amb el dit per dir que seria culpable. Al mig de les dues. 13 Profecia. Xutis des de la cantonada, a veure si algú remata.

14 Preposició d’absència. Marcint.

VERTICALS 1 Dolça i afectuosa amant de les xíndries. Disposats a mossegar sempre que calgui. 2 Entela els vidres de les finestres. Rebentaré a ventositat­s. 3 Presumí de vestit. Poema pastoril. Van sense ínfules de triomfador­s. 4 Mancarà al respecte degut i esdevindrà insubmís. Palmeretes. 5 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Bo. Lloc cobert de branques i fulles per impedir que el sol ens torri. 6 L’asteca sense punxó. Embellir. La del Percebe va arribar a ser molt popular. 7 Ple d’engrut, brut. Reies i et tapaves la cara. Mira sense ràbia. 8 Rols asfixiants. Et distreus i noe t concentres en el que toca. L’acuso de no fer fressa. 9 As. Transport més ràpid, en principi. Europees de l’est amb rerefons volcànic. 10 Aràbic, però després. Ajuntar. Lament que escapça la cinquanten­a de capdavante­rs.

11 Brut brut. Fem confiança. Mite que s’allunya del romà. 12 El patidor el porta sempre al cor. Esther Ermengol Garcia. La del passaport és menys interessan­t que la de la cartera. Ribes gens romàntique­s. 13 El mes de Maria. L’instrument de vent que els madrilenys consideren més oficialist­a. Lliguin vora Irun. 14 Domiciliat­s. SE on és, a la brúixola i al món.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain