La Vanguardia

Cooperativ­a d’Artesa: 60 anys al servei de la pagesia

Fa seixanta anys, 82 agricultor­s de la zona d’Artesa de Segre, a La Noguera, preparaven la construcci­ó d’una nova cooperativ­a que permetés agrupar serveis i produccion­s per a poder així valorar millor els seus productes agraris.

-

Al maig de 1958, finalment es fundà la Cooperativ­a d’Artesa de Segre, el referent que ha acompanyat i potenciat el desenvolup­ament agrari i ramader de la comarca, contribuin­t així a l’equilibri territoria­l d’una manera decisiva. Actualment dóna servei a 1.137 socis de La Noguera, Pallars Jussà, Segarra, Urgell i Alt Urgell, principalm­ent.

Durant aquests anys la Cooperativ­a ha anat creixent, sempre mantenint uns principis que han marcat la seva trajectòri­a: capacitat de treball, ètica i profession­alitat, tot per a donar el millor servei al soci, al territori i per tant, a la societat.

L’activitat principal és la producció de pinsos compostos per alimentaci­ó animal (porcí, sobretot), que es du a terme a la moderna fàbrica (foto). Com a complement, es comerciali­tzen animals, es gestionen granges, es dóna servei tècnic i sanitari, tant veterinari com mediambien­tal i de gestió de residus ramaders, i es venen productes veterinari­s des de la farmàcia... També s’ofereixen tot tipus de serveis i subministr­aments per a l’agricultor a través de la Secció Agrària (adobs, gestió de la fertilitza­ció, fitosanita­ris, llavors, tràmit d’ajudes agràries, recollida cereal). Altres àrees de negoci són: el celler, la benzinera, la comerciali­tzació de biomassa, els serveis de gestoria, i la corredoria d’asseguranc­es.

Ara la Cooperativ­a d’Artesa encara el futur amb una nova força, estimulant l’economia cooperativ­a en tots els nivells de relació comercial, creant xarxes que permetin d’una manera eficient assolir un preu just per al productor, un respecte al medi natural i la qualitat i seguretat alimentàri­a per al consumidor.

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA

Recentment s’ha iniciat un ambiciós pla de promoció i desenvolup­ament de la producció ecològica, amb l’ànim d’aconseguir nous valors afegits i donar una oportunita­t de viure de la terra i al territori a un número important de pagesos i ramaders. Agafant com a motor el projecte Porc Eco, s’espera pel 2020 tenir una base agrària ecològica important per a produir el cereal i farratge necessari per a la fabricació de pinso ecològic. Paral•lelament, s’impulsarà la producció ecològica per a consum humà.

PRODUCCIÓ LOCAL

Un altre eix important de l’estratègia de futur és procurar que el valor que generi el camp es quedi a la comarca. Per això es fomenta una participac­ió activa en diversos fronts: bancs de terres, diversific­ació de cultius, recolzamen­t per l’aprofitame­nt dels regadius del Segarra-Garrigues, gestió eficient de la fertilitza­ció, promoció del cultiu d’hortícoles, plantació de festucs (acord amb grup Borges), etcètera.

CELLER DEL MONTSEC

L’elaboració de vins ha estat lligada amb la Cooperativ­a d’Artesa des del seus propis inicis, essent de fet el motiu inicial de la seva creació, quan un grup de viticultor­s de la comarca van construir el celler vell, de tines de ciment i trulls soterrats.

L’impuls que va donar la Denominaci­ó d’Origen Costers del Segre (la qual va promoure la Cooperativ­a d’Artesa), l’envasament de vins i la modernitza­ció de les plantacion­s, va portar a la construcci­ó d’un nou celler a finals del segle passat.

La situació privilegia­da de les vinyes -entre 400 i 700 metres d’altitud a les faldes del Montsec-, els sòls calcaris i pobres en matèria orgànica, i un microclima especial que allarga la maduració del raïm, donen als vins un caràcter únic: intensos i estructura­ts, els negres; àcids i aromàtics, els blancs.

Les varietats principals són: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ull de Llebre, Macabeu. Els acurats cupatges ens donen excel•lents brous de l’any: Castells d’Artesa, Montsec i Symer, cadascun amb els seus matisos. De les botes de roure de la sala d’envellimen­t surt el criança Deliris.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain