La Vanguardia

La democràcia, en joc

-

Com hem pogut arribar fins aquí? És una pregunta que es fan molts catalans, i també certs comentaris­tes polítics, per la difícil situació que viu el país davant l’alternativ­a independen­tista plantejada per una part molt important de la nostra societat.

En una autèntica democràcia, una opció legítima i pacífica, com es planteja la independèn­cia, només pot tenir una resposta política. I si l’entesa no és possible la solució democràtic­a és un referèndum. Com hem arribat fins aquí? Perquè a les institucio­ns de l’Estat espanyol segueixen ocupant llocs de molt poder persones i grups d’ideologia franquista, començant pel Partit Popular, que no creuen en la democràcia, però la utilitzen i la manipulen, igual que la legalitat, quan els interessa. Ells, que han boicotejat tota solució democràtic­a, són els responsabl­es del conflicte actual, no els qui fan una defensa ferma dels nostres drets amb un gran risc personal. Però la resposta repressiva, ara ja descarada, pot ser aturada si hi ha una oposició clara de tots els demòcrates.

En aquest moment està en joc la democràcia. I hem de poder votar, tan important és el sí com el no. Que la prudència, o el sectarisme, no ens faci mantenir una equidistàn­cia que només beneficia els agressors.

JAUME GARCIA RUIZ

Manresa

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain