La Vanguardia

El lector expone

‘Estiu 1993’

-

Als amants del cinema, i sobretot del fet en català, de tant en tant, la vida ens dona una mica d’alegria. Aquesta ha estat la de Carla Simón amb la seva pel·lícula Estiu 1993, escollida per l’Acadèmia per tal de representa­r-nos als propers Oscars de Hollywood com a millor pel·lícula de parla no anglesa. No obstant això, a la Carla encara li queden dos filtres prou dificultos­os per obtenir la tan preuada estatueta, icona del setè art.

Però aquí ella i els seus tenen un valor afegit, ja que per arribar fins a la seva proclamaci­ó, l’equip de la Carla ha hagut de competir, colze a colze, dia a dia, amb marques avalades per les distribuïd­ores multinacio­nals.

Seria molt agosarat per part meva avaluar el seu rodatge-filmació, però sí que us puc dir que tant el poble de les Planes d’Hostoles com el de Sant Feliu de Pallerols s’hi van bolcar en cos i ànima, fet que es fa palès en diferents seqüències de la pel·lícula.

Com a espectador, puc dir-vos que l’hora i mitja de durada em va passar volant, és a dir, la pel·lícula se’m va fer curta. Els de mitjana edat, de ben segur que enyorareu quan a les Planes i a Sant Feliu, fins a la dècada dels setanta, anar al cinema els dissabtes i festius per gaudir de dues pel·lícules i el nodo era un veritable esdevenime­nt, m’atreviria a dir la litúrgia del dies de festa. Als nostres joves això els pot semblar un fet sense importànci­a o fora de context en els moments actuals que ens han tocat viure.

Acabaré demanant als àngels custodis de Carla Simón que l’acompanyin en el recorregut cap a la cerimònia de Los Angeles. Molt bona sort, Carla!

PERE ESPINET I COLL

Anglès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain