La Vanguardia

El motor de l’educació

-

Comença un nou curs escolar. Sempre he cregut que l’educació és un instrument indispensa­ble per al progrés de la humanitat. Ha de ser un mecanisme de compensaci­ó de desigualta­ts i no per augmentar-les. Potser una de les solucions a escala internacio­nal seria l’intercanvi del deute extern dels països pobres per educació, a fi de contribuir a la disminució de la pobresa.

L’educació té un valor per si mateix perquè contribuei­x a forjar millors éssers humans. Ha de fomentar el millor de la persona, però no només en benefici propi, sinó també pensant en la contribuci­ó que pot aportar a la societat.

És aquí, doncs, quan la competitiv­itat perd pes, ja que fomenta la desigualta­t. Potser no es tracta tant de competir, sinó de cooperar i que cadascú posi les seves capacitats al servei dels altres.

Així doncs, és essencial no retallar les humanitats, ans al contrari, haurien de ser transversa­ls a totes les carreres. Fa poc vaig llegir que la funció de l’educació és conferir a tots els éssers humans la llibertat de pensament, de judici, de sentiments i autoconfia­nça que necessiten perquè els seus talents assoleixin la plenitud i siguin artífexs, en la mesura del possible, del seu destí.

MONTSERRAT AVENDAÑO

Mataró

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain