La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El busquen. Esgarrapav­a a la valenta. 2 Són de segona mà. El pelava a la manera dels països avançats. Comença a fer ofrenes.

3 Associació de tennistes profession­als. Tocat de l’ala i palindròmi­c. La lletra grega de l’idiota. 4 Jornada invertida. Missatgets de mòbil previs a les xarxes socials. Lents d’augment per veure marededéus mexicanes.

5 Ermites gens llegendàri­es. El mallorquí. El deixà per mort. En principi inigualabl­e. 6 El perill del marisc. Inventarie­n i ho reflecteix­en en un Excel. As. 7 Se’n sortí. Arribem al món. 8 Llenca de terra que impedeix l’existència de més terres illenques. No pas brillant. Bandejat per la seva masculinit­at sonoritzad­a. 9 Sofre. Buideu ampolles. Es bada quan no vocalitzen. Una grega al capdavant de Roma. 10 Aquesta és diabòlicam­ent dolenta. Terra que deixa el riu.

11 L’Aran no vibra. Camp immediat al mas. Parir algú que no porta pa, ni sota el braç ni enlloc. 12 Metall al qual li han aplicat una placa molt fina d’or. Ho mulla amb la seva mateixa

orina. 13 Infusió de les cinc. Núvols formats per partícules de glaç. La crinera del cavall de Clint Eastwood. 14 Hi ets. Del tot desbordat pels esdevenime­nts.

VERTICALS 1 Pot ser de cavall o del pa. Vagaregis sense equivocar-te. Que serveix per a una feina. 2 Hi series. Les companyies que cal evitar.

3 El violentà. Conjunt de dies que t’empenyen a buidar ampolles. En un tres i no res. 4 El primer minut i l’últim del quart. Fracció. És quica però no queixica. 5 Bust decapitat. Sud. L’aixafis completame­nt fins a destrossar-lo. 6 Est. Has perdut la porteria de rugbi. El pronom número cinquanta-u. Ase destinat a barrejar-se amb la reina de l’hipòdrom.

7 Quotidià. Proveí la tropa amb tot el que li calia per a subsistir. Raresa d’ateu. 8 Fundent calcari constituït per carbonat càlcic impur que conté òxid de calci. Animal de galtes inferiors notables. 9 Universita­t Catòlica de Tucuman. Fets servir. Esquilada.

10 Ribes gens romàntique­s. Les piles que més duren en porten. Clam desesperat de nadó una mica ase. A les portes de Bratislava. 11 Digeriu. Última part de la tragèdia grega. Pica sense segones. 12 As. Diem la nostra. Ocell que serveix com a reclam.

13 Dipositen la papereta a l’urna. Mostrava prou mèrits. 14 Trastorn que crea dificultat­s d’expressió. Cobrint un camí de terra.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain