La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Robo a la manera dels antics, tot i que no ho semblo. Bandejaren deliberada­ment. 2 Galanesa de joier. Aquesta noia és molt saludable, tota ella. Acaba com comença. 3 Principi d’urticària. Embarcació de vela, de tres pals, la més grossa de les d’aparell llatí, molt emprada a la Mediterràn­ia per a la navegació de cabotatge. Esgarrapin. 4 Causo un perjudici. Ucraïnès. Pinyol. 5 L’almirall bíblic. Soluciona coses gràcies a la música. Talla els cabells d’en Nui al zero. 6 Cos celest. Formeu monticles als peus de les plantes. Iode. 7 Mitja desena. Comprova la nostra vida interior sense preguntar-nos res. Comença a xarrupar. 8 Hi posi manetes. L’aliatge més comú. Medi ambient. 9 Les torxes que sempre van endavant. Doni cops de xurriaques. 10 Rap degollat. La raça que Hitler va fer tristament cèlebre. Es piquen i s’ennegreixe­n els queixals. 11 Digerida. Robi pisos o arbres. L’alfa i l’omega del seny.

12 Acaba com comença. Treballo. Estimi o m’estimi. Est. 13 Francès. Lacti. Comença a tenir-ne nocions.

14 Pregaré sense atenir-me a cap horari. Èmules de Pinotxo i de Cyrano.

VERTICALS 1 Renillava tot recordant una antiga capçalera basca. Tanco el llum i us demano que marxem tots plegats. 2 Pòsits als culs del cafè. Pell de boví tractada. Armadura verda.

3 Bol anaeròbic. Segona prova per comprovar el punt de sal. Pot ser deserta o de cases. 4 Faig anar desfet. Regada. Res no és. 5 Els cosins salvatges dels ases. L’arbre més considerab­le. 6 Instrument de vent oficialist­a. Es comprometi amb la seva parella en sagrat matrimoni. Quasi fa gol. 7 Morè degollat. Arbust de les caprifolià­cies. Capta tot el que li ensenyen i ho aplica. 8 Un miler. Cercle de monòlits construït a l’època prehistòri­ca. La grega que traginen tots els idiotes. 9 El mallorquí. Els cabells afro per antonomàsi­a. El mallorquí. 10 L’última residència, que alguns s’entesten a demanar de pi. La teva. Camps de naps apreciats pels golfistes. 11 El sentit de la marxa de l’acovardit. Amarguem. El número més buscat pels esportiste­s.

12 El peix més cantusseja­t. Socors. Principi independen­tista. 13 Al bell mig del cel. Isabel Orviedo Parra. Cants operístics a l’horòscop. El nord-oest. 14 Pescador que fa servir determinat­s ormejos de pesca. Criatures molt petites.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain