La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Dia que queda fixat en el calendari. Quan fumàvem cigars als restaurant­s? 2 Ens cal per respirar. Difondre partícules com els que emanen de l’urani. Terrabasta­ll que acompanya el llamp. 3 Esquilat pel bronquític. Relativa a les llenques de terreny que separen els continents de les penínsules. En Capone.

4 Mustèlid de pelatge blanc a l’hivern i rogenc a l’estiu. Brolla amb autoritat. Al bell mig del cel. 5 Jaç sota cobrellit. A l’entrada de Saragossa. Furtar. 6 L’aliatge més freqüent. Barques aparcades. 7 Fòsfor. Flaire que mena a la capital d’Itàlia. Es mostrin, les banderes eslaves, gràcies al vent.

8 Armadura verda. El seu senyor va protagonit­zar una de les grans nissagues de la literatura fantàstica. La part de la sabata que té menys amics. 9 Estràbica. Institut europeu de paleontolo­gia. Serveix perquè la banyera no es buidi. 10 Abans del contrari. És imprescind­ible per captar noves informacio­ns. Funciona.

11 Qui porta la maça en una processó. La nota musical més personal. Joguina

antropomòr­fica. 12 Reietó àrab. Doneu fiança per algú. Gros i bru.

13 Nitrogen. És als antípodes del zenit. Esment d’una casassa. 14 En tenen els pianos i els ordinadors. Telèfons sense fils que ja existien abans de l’invent de l’electricit­at.

VERTICALS 1 La seva qualitat la mesuren les estrelles. El moment més dolorós d’un bon àpat. 2 Iode. Fotografia col·lectiva d’una generació d’estudiants. Conjunt de deixalles que, a Mallorca, va deixar l’agitada època Munar. Cap d’esports. 3 Activitat dels terratrèmo­ls. Rèptil també anomenat peix d’arena que remet a mitja desena. 4 A les portes dels transatlàn­tics. Repetir. L’era, el camp d’eres? 5 Preguin. Roncar després de menjar moltes rodanxes d’alguna cosa. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 6 Passis a tocar de la divinitat solar. Conducte biològic que remet al rosbif. Comença a fitar.

7 Moveu un dit. Te’l demanen abans de concedir-te una hipoteca. Reietó àrab. 8 Reunió d’alt nivell. Pot ser de metro o telefònica. En un tres i no res. 9 Raïm escapçat. L’acció dels ratolins quan raten (i no plou). Núria Martínez Anton. 10 Ho doblegaran tot pensant en Indiana Jones. Ho agafem d’amagat. 11 A les portes de Badalona. Antípodes dels càtodes. Client de radiofonis­ta. 12 L’esperat final del combat. Abellot que ens ronda el suc de taronja. Bescoll.

13 Nora anaeròbica. Acollia en residèncie­s. Principi d’immodèstia.

14 Tenir costum de seguir els programes del Toni. Pall. Foxterrier.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain