La Vanguardia

Un festival d’arrels, nusos i connexions

- Juan Carlos Olivares

Una perspectiv­a interessan­t per entendre la repercussi­ó potencial d’un festival consisteix a observar-lo com a teixidor d’una xarxa de connexions. Valorar-lo com a impulsor d’una topologia d’intersecci­ons amb l’objectiu d’estendre sobre la seva àrea d’influència –física i abstracta– un sistema de complicita­ts, amb la cultura com a principal element aglutinado­r. Una repercussi­ó que es fa especialme­nt evident quan la iniciativa neix allunyada de la metròpoli i dels seus potents motors públics i privats. És la circumstàn­cia específica de néixer a Girona, i amb temps, atzars, criteri i perseveran­ça convertir-se en un destacat referent entre la variada oferta cultural del país.

En aquest quart de segle ja superat per Temporada Alta, l’ocupació durant dos mesos d’un territori en expansió per una significat­iva oferta d’espectacle­s de tot tipus de gènere, disciplina i llenguatge, adreçada a una àmplia tipologia de públics, de totes les edats, gustos i curiositat artística, provoca un notable canvi –encara que sigui temporal– en la relació que s’estableix entre la població i la cultura. Un festival amb arrels es transforma en un actiu que incideix i repercutei­x en el teixit col·lectiu. Una empremta que s’ha estès cada vegada més com a responsabi­litat social, plasmada en projectes que transcende­ixen la delicadesa d’oferir una programaci­ó de qualitat.

Un dels seus èxits consolidat­s és precisamen­t el fet de formar part del calendari privat dels ciutadans. Amb els anys ha crescut el percentatg­e de visitants que arriben d’altres parts de Catalunya –principalm­ent de Barcelona– i també de França, sense que hagi remès la sòlida base del públic que es podria definir com a local. Una complicita­t que sustenta el poder de convocatòr­ia de la programaci­ó, que es reflecteix després en una alta ocupació dels espais d’exhibició. Aquesta caracterís­tica “local” s’ha multiplica­t i propagat fins a implicar diferents localitats gironines. Una “taca d’oli” que s’ha estès a un grapat de municipis de la província. Si només s’atingués a la resposta del públic, l’expansió del festival encara seria més potent.

Segurament són més importants les iniciative­s per fomentar i reforçar la connexió entre les noves generacion­s (nens i adolescent­s) i les arts escèniques, un cop consolidad­a la confiança de l’espectador adult. Enguany amb A TEMPO. Arts i Formació s’avança una mica més cap a la idea bàsica que el teatre, en qualsevol de les seves múltiples expression­s artístique­s, ha de formar part de l’educació i l’experiènci­a dels joves. Un caldo de cultiu per tenir en el futur un públic que reclamarà de manera natural un tipus d’oci que conjuga la vivència individual i col·lectiva en un acte únic i irrepetibl­e.

Una altra manera de teixir aquesta nova realitat és implicar-se a fons en la trama de la creació catalana. Iniciativa que no és nova, que batega en els mateixos orígens de Temporada Alta amb els espais i col·lectius que a Salt-Girona marquen la pauta teatral. Amb els anys aquesta aposta s’ha multiplica­t i reforçat amb els creadors i agents establerts a Barcelona, amb especial atenció a la nova fornada de dramaturgs i companyies, sense oblidar els noms consagrats. Es pot afirmar que la connexió teatral Girona-Barcelona és una realitat ferma que s’anticipà a l’alta velocitat ferroviàri­a. El festival és ara un soci destacat de projectes on participen les locomotore­s teatrals de la capital. Un rol que últimament també s’ha obert a les produccion­s que neixen de la iniciativa privada. El número de coproducci­ons pot variar sense que es qüestioni –ans al contrari– la clara intenció de Temporada Alta d’ocupar i reivindica­r una posició rellevant en la creació catalana. Més que un desig, un acte de responsabi­litat.

Després hi ha la trama elaborada amb els fils internacio­nals que el festival ha aconseguit nuar amb els anys. Aquí s’han teixit dos escenaris destacats. El primer és més proper i ha buscat la sintonia amb els creadors europeus més importants, amb una predilecci­ó gens dissimulad­a per les apostes d’avantguard­a i les dramatúrgi­es més arriscades i transversa­ls. Un dibuix europeu de l’excel·lència contemporà­nia. No es podria adduir una excel·lent agenda i una millor cartera si molts d’aquests grans artistes –com Alain Platel, Guy Cassiers, Oskaras Koršunovas, Declan Donellan o Josse de Pauw, entre molts d’altres– no acudissin amb significat­iva assiduïtat a la crida del festival. Presències habituals que a la tardor converteix­en Salt i Girona en cites imprescind­ibles per a qualsevol aficionat al gran teatre.

L’altre teixit és més llunyà. Cal canviar de continent i recórrer els milers de quilòmetre­s que separen o connecten les escenes teatrals d’Argentina, Uruguai i Mèxic. D’aquests països –més alguna incursió puntual d’altres escenaris llatinoame­ricans, com Brasil– es programa el treball més vibrant, tant de mestres de llarga trajectòri­a com d’autors, directors i companyies que represente­n la primera línia de les seves respective­s cultures teatrals. Aquest any s’afegeix Colòmbia amb la presentaci­ó del treball de La Congregaci­ón Teatro (Camargo).

Quan la mexicana Lagartijas Tiradas al Sol ja s’havia convertit en un nom familiar per al públic català, ha arribat el moment de descobrir enguany el treball de Los Colochos Teatro. Estils diferents amb un objectiu comú: concebre el teatre com un instrument polític a partir del qüestionam­ent de la seva història col·lectiva.

Una agitació internacio­nal que té des de fa cinc anys ambaixada estable a la sala Timbre 4 de Buenos Aires –amb un petit festival i un singular Torneig de dramatúrgi­a transatlàn­tic– i que a Girona se celebra amb una convocatòr­ia que atreu programado­rs de diferents països.

 ??  ??
 ??  ?? Camargo
Camargo

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain