La Vanguardia

Dansa: femení i singular

- Jordi Sora

Els darrers mesos s’ha sentit amb intensitat la pregunta d’on són les dones creadores i intèrprets de les arts escèniques en els festivals i les programaci­ons de teatres. Possibleme­nt, de tots els sectors, el de la dansa és el menys desequilib­rat. Faríem bé de no enganyar-nos sobre això: és així perquè històricam­ent se l’ha considerat una activitat femenina. Només caldria una ràpida ullada a les escoles de formació per comprovar-ho. Però d’aquella limitació, aquestes grandeses: Alain Platel, un any després de la mort de Pina Bausch, estrenava amb les ballets C de la B la peça que, per fi, arriba aquí gràcies a Temporada Alta: Out of Context – for Pina (2010). Constructo­r de cinètica orgànica, implacable ideòleg del moviment impregnat, ret un homenatge a la dansa-teatre de la coreògrafa alemanya segurament perquè pocs altres poden provocar amb tanta precisió l’estranya capacitat de fer parlar el cos: llenguatge que emana directamen­t del costat sensible del pensament. Amb una pregunta primerenca: què ens defineix com a humans? Quina diferència hi ha entre homes i dones? Com és la comunicaci­ó des del cantó més primitiu?

Per contextual­itzar millor la connexió existent entre els dos artistes, les Bibliotequ­es de Girona en el marc de Temporada Alta ofereixen la possibilit­at d’assistir a Explica Dansa 2:

conferènci­a ballada que dicta i dansa Toni Jodar i que comença precisamen­t preguntant: “I després de Pina, què?” Forma part d’un delicat projecte de difusió en el qual treballa des de fa uns anys: ajudar a entendre els canvis que s’han produït en aquesta art durant les últimes dècades, com a pas previ per facilitar-ne l’atansament. I per posar en valor el paper dels ballarins i coreògrafs contempora­nis de casa nostra.

Justament perquè la qüestió té a veure amb la mirada i, tornant al tema del gènere, perquè sembla clar que cal desemmasca­rar patrons

La crisi d’identitat, la qüestió dels gèneres amb el rerafons del masclisme, i dels refugiats, inspiren moltes de les propostes de dansa d’enguany

fixats en l’imaginari col·lectiu. Aquesta és l’aposta d’una altra dona, una de les grans: Sol Picó. Estrenarà al festival Dancing with frogs.

Després d’investigar la condició femenina en la producció anterior We Women, reuneix set intèrprets masculins: ballarins, cantants, músics i actors. Amb la més punyent crisi d’identitat dels darrers segles com a teló de fons: el masclisme.

Aquest tema i el dels refugiats són segurament els dos assumptes candents i espinosos d’ara mateix. Aquest últim, per a la premi Nobel Elfriede Jelinek, el principal fracàs de la Unió Europea. Amb la direcció de Guy Cassiers, la dramatúrgi­a de Dina Dooreman i la coreografi­a de Maud Le Pladec, es disseccion­arà el tema a l’obra Grensgeval (El cas de

la frontera). La dansa al servei de l’expressió de la impotència.

El darrer exemple de l’àmplia i imprescind­ible aportació de les dones en l’escena dansística ens arriba d’una companyia catalana ben coneguda: Mal Pelo. 7 Lunas és una col·laboració entre el cantaor Niño de Elche i María Muñoz, codirector­a amb Pep Ramis de L’animal a l’Esquena: centre de dilatada experiènci­a de treball interdisci­plinari amb seu al Mas Espolla de Celrà. D’aquesta companyia també veurem el solo The Mountain,

the Truth and the Paradise.

Se salda amb nota la presència femenina en el capítol de la dansa a Temporada Alta 2017: coreògrafe­s i ballarines. Però més enllà de les xifres, l’element principal a destacar és l’alta qualitat de les propostes que s’hi presentara­n.

 ??  ?? Out of Context – for Pina
Out of Context – for Pina

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain