La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Les aixeca el gos quan vol parar atenció. Ho doblegaré per poder fer de Robin Hood. 2 Un que entra quan no se l’espera. Guarneixis la indumentàr­ia de la banda de rockabily. 3 Sofre. Fins i tot. Fadem de manera que facin goig. 4 L’home que el porta a l’espatlla resulta molt inquietant. Aneu de bar en bar. Fàmul sense cap ni peus. 5 Pit mig tapat. Piqui al terra per extreure alguna cosa del subsòl. Que succeeix de debò. Nitrogen. 6 Obstacle que no et recomanara­n mai els metges. El marcador del joc del billar. Artefacte.

7 Dues paraules unides per expressar que els dits toquen el cor. Educo els fills. 8 Començo a esbandir. Aquesta és molt activa i no para de fer coses. Preposició d’origen. 9 Fòsfor. Roda anaeròbica que ens porta a l’Alemanya de l’Est. Marciríem. 10 Acatant les decisions d’altri. Brotin, els arbres. Fluor. 11 Volem el cap de la Penèlope. Aparco la barca. L’eina que associem als censors. 12 El pilot automàtic de l’existència. Magistrats elegits pels espartans per defensar els interessos

del poble. Moviment de cames que nega. 13 Ideo un vocalitzad­or en monopoli. Radià. Repeteixi una cançó al final del concert. 14 Refracció de la llum. Xops de tant transpirar.

VERTICALS 1 Sentissin el que els explicaven. Poema narratiu que explica accions heroiques i llegendàri­es, sense necessitat de menjar espinacs.

2 Aquesta carn no és pas de gos. Formen les molècules. Petonegen.

3 Moral i quasi estètic. L’espasa que coneixeré. Revisionis­ta inquietant del franquisme a Samoa. 4 Alaran en absència d’asos. El verb anglès que precedeix més llars catalanes. Estrella operística. Centúria. 5 S’omple les butxaques. Sinònim de superba, ni que només sigui per proximitat a la lletra dels Segadors. Ara fem l’article.

6 Veïna amb qui la txeca fa temps compartia estat. Tremola, també.

7 Sofre. Que es poden ajuntar. Insultat. 8 Associació solidària de dentistes. Ajudem. Noti que arriba a un antic festival musical. 9 L’absolució no resol res. Esquerra Republican­a de Catalunya. Bandejaré deliberada­ment el maître del restaurant.

10 Expressà una certa hilaritat. Fusions de la vocal final d’un mot amb la vocal inicial del mot següent. Sofre. 11 Començo a clonar. Enginyers que treballen a pagès. Bull per absència de la bessonada. 12 Ho perfumi amb una substància vegetal que fa olor de mesc. S’hi passen molt de temps els despistats. 13 Expressem la nostra hilaritat. Nus. Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra.

14 S’escapoleix. Subratllat­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain