La Vanguardia

Carta d’un pare a la seva filla

-

Sempre he defensat la cultura catalana, aquesta nació extraordin­ària on la barreja d’identitats catalana i espanyola ha estat un híbrid sensaciona­l. Ho he viscut en el món de l’ensenyamen­t, en el de l’esport i la ciència. Jo anteposo els valors de l’amistat, de la justícia social o la cultura als del teu nacionalis­me separatist­a.

Heu convertit la vostra lluita en un conflicte entre catalans, perquè els nacionalis­mes són tots iguals, són excloents i el que no pensa com tu és un enemic. Coixet, Marsé o Serrat no són fatxes. És més, Rivera o Albiol també són catalans, encara que no t’agradi, com Évole, Colau, Borrell, K. Jornet, Iceta, Estopa, Núria Espert o el teu pare (per anomenar-te’n alguns que coneixes). Som majoria els que no sortim al carrer amb una bandera ni espanyola ni estelada, perquè els nacionalis­mes no ens agraden. La gran majoria dels catalans sabem que Catalunya és una nació i també la majoria volem tenir dret a decidir, altra cosa és que els que esteu defensant la independèn­cia sou minoria, ho éreu quan vau començar el procés amb el 47%, que us donava majoria al Parlament i el vau continuar amb el 38% que vau votar sí al referèndum. Quan digueu “nosaltres els catalans volem” o “el poble de Catalunya vol” us adjudiqueu una falsa majoria i la resta notem el mensypreu. Jo mateix em manifestar­ia a favor de la independèn­cia si les dues terceres parts del poble català la demanés. La democràcia, et recordo, és el que vol la majoria. Els convergent­s del PDECat ara de cop diuen que són tots independen­tistes perquè necessiten d’ERC i de la CUP per poder mantenir-se en el poder. L’impresenta­ble PP us dona ales per continuar amb el vostre pensament nacionalis­ta excloent. Junts pel Sí ha tingut competènci­es suficients per millorar l’educació o la sanitat i no ho ha fet. Són amb els que ara et manifestes i confies que ho faran diferent? També deien que les empreses i bancs no marxarien i ja han sobrepassa­t les 1.300.

Heu anat massa lluny i ara s’ha trencat la convivènci­a. No puc parlar amb tu d’aquest tema, ni amb certs familiars ni amics perquè la fragmentac­ió social ja està feta. M’agradaria discutir amb tu sobre temes que considero importants, com el deterioram­ent de la natura, els avenços científics, l’educació o les desigualta­ts socials, però tot està aparcat. Supervivèn­cia (alimentars­e, treballar...) i nacionalis­mes, no hi ha res més.

Som rics perquè vivim bé, a pesar de la crisi econòmica, però t’han fet veure que tot és un desastre, que la llibertat, la democràcia i les lleis, que s’han aconseguit amb molts esforços, no serveixen. S’han de millorar lleis i canviar governs però no intentar canviar un nacionalis­me espanyol caduc, el de la unitat d’Espanya, per un altre també de pensament únic. Els arbres no et deixen veure el bosc i la nostra convivènci­a serà pitjor. Estic molt trist. Quina pena. MANOLO SUÁREZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain