La Vanguardia

Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Estàlvia, que ha esquivat un perill. La llengua semítica més possessiva, capaç de reduir el parenostre a la primera persona del singular. 2 Arbre irracional algèbric. Desitgi ardentment quedar leri leri. Raig directe a la nina anglesa. 3 Repeteix. Canviar de marxa per por a embalar-nos. El primer de tots. 4 A les portes de la Quaresma. Camella. Relatiu a l’òrgan que ens permet ensumar, entre altres coses, els perills. 5 Matriu. Beceroles. L’abella perd la cua. 6 El cor de la terra. Li ho demana sense acceptar un no per resposta. Així comencen totes les pintures rupestres. 7 Li tallarà les gònades d’una manera ben higiènica. Símbol de L’Escala. 8 Es corcarà la fusta amb alguna escopeta. Que té entrants i sortints corbs. 9 Que pertany a palau. Cua per accedir a la barbacoa. L’adverbi que mena a un referèndum. 10 Mil cent. L’avioneta. Principi de tolerància. 11 A les portes de Bratislava la gent no fa el mal. Menja feta d’ous batuts. Au, Au, Au. Est. 12 Ho portava. Ho introduirà. L’arbre que els budistes invoquen amb més freqüència. 13 En un cert sentit, la raó de ser de Kant. Idea escapçada. S’afartin. 14 Migdiades. Tancaré els llums.

VERTICALS 1 Circumstàn­cies heroiques que tendeixen a ser magnificad­es pels seus relators. En referència a la parella. 2 Així comencen totes les situacions. L’arma de foc present a moltes festes majors catalanes. Mutaré tot vocalitzan­t. 3 En un tres i no res. Que no té fi previsible. Trets que menen a les bèsties de càrrega. 4 Boter de cuir. S’hi associarà. En un tres i no res.

5 Que succeeix de debò. Poseu els pèls de punta. Preposició d’origen.

6 La línia del temps al Twitter. Fer anar avall. Sorteges. 7 Que no viu sinó en presència d’oxigen. Endega amb sol·licitud, amorosamen­t.

8 Redueix a un estat d’inferiorit­at. Que no deixa passar la llum ni la visió. Avisa de la pèrdua de targetes de crèdit. 9 Jornada invertida. Propi del cens. Apa quina manera de reordenar-se! 10 Res no és. Aplegui. El nostre vas sanguini principal et portarà al meu barri barceloní.

11 Accepta una herència. Així sonen els clàxons, al capdavall. Doll.

12 La seva carn és molt apreciada pels esquimals. Xifres que posen l’infinit en vertical. Si no camina, fa caminar. 13 Ara fem l’article. M’hi aboco d’una manera salvatge. Sentir.

14 Xiscleu. Molt ajustada a un ritual grandiloqü­ent.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain