La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Els seus peus ens permeten avançar ràpidament per l’aigua. Posar-hi sorra. S’acosta.

2 Quan neva res no funciona. Robes fines. Ensenyaven les dents amb alegria. 3 Transmetro, segurament confiança en el formatge fos. Expressió de sorpresa davant l’empenta indeturabl­e de sor Lucía. Centúria. 4 Sofre. Vast com un gran mar. Elidí el cap per acabar en un país asiàtic no necessària­ment taurí. 5 Ser a Hollywood. Prestatges a la ripollesa manera. 6 Al bell mig de Portugal. Fosc. El besi i perdi el cap. 7 Iranians que recorden el xa. Ili. 8 Ho col·loca. Ballar giravoltan­t. Mamem sense ajuntar els llavis.

9 Oloro sense oxigen. Trampa per a caçar ocells. Subministr­in aliments de mica en mica. 10 Els deixaven per morts. Camps d’eres. Acaben com comencen. 11 Iode. Relatiu a una facció. En un cert sentit, el peli al zero. 12 Tipus de cuina sense grans complicaci­ons elaborativ­es. Títols provisiona­ls amb què es presenten les obres als premis literaris. Cinquanta i cent. 13 Precedí un famosíssim zepelin. Ballat a giravolts per Viena. Faci confiança en la fòrmula II. 14 Treies capital del país sota passaport fals a nom d’Eva Díaz. Ho remullis tot.

VERTICALS

1 Licor dolç originari de Bordeus, obtingut per maceració i destil·lació d’essència d’anís, alcohol, aigua, sucre i herbes aromàtique­s. Agradable. 2 El palíndrom de la infància. Si ets solidari el dones a la gent que el necessita. Així comencen totes les revoltes. 3 Est. Ànecs de potes verdes que donen nom a les persones mandroses. Roba que ja ha estat feta servir. 4 Lloca. Fúries. Puny d’espasa. 5 Car. Torni a foradar el terra per extreure’n tresors.

6 La galta de baix. Buidant ampolles. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. 7 La nota musical més vàcua. Protector de nàpies cavalleres­ques. Companys de l’oli molt saludables. 8 Rèptil dels escatosos que té una flaca per les mitges desenes. Llits de rius secs. 9 Nitroge. Pugis dalt de l’escenari. Fer rodolins.

10 Comença a arriar. Impresa en una gran fotografia generacion­al. Retut sense extrems. 11 Fets de debò, diríem. Divideixis un terreny en sembrats. Iode. 12 Feu com algú altre. Sense serveis populars. Fax sense cos fix. 13 S’acosta, baixa. L’arbre de les lipotímies. S’assocïi amb el segon. 14 Encanti. Voltis d’arços un arbrissó per protegir-lo.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain