La Vanguardia

El lector expone Contes a la vora del foc

-

Hi havia una vegada... Així començaven molts d’aquells contes que, a la falda de l’àvia, asseguts a la vora del foc, escoltàvem atentament. Potser érem petits i no cercàvem en aquella història que una dolça veu ens explicava res més que deixar córrer la imaginació i quedarnos plàcidamen­t adormits... Llavors no érem conscients que aquella rondalla en què una lenta tortuga acabava arribant primera en una cursa que havia fet amb una llebre, o aquella en què vèiem treballar una cigala i una formiga no era només una aventura; no érem conscients que en aquelles senzilles, fantasiose­s i curtes narracions s’hi amagaven uns valors.

Ara que ja som grans, i sembla que ens veiem obligats a fer un flashback a la nostra infantesa, mentre ens creuem per la vida llops disfressat­s amb pell de xai, emperadors amb vestits nous, guineus que volen enganyar galls que s’han escapat d’aquelles fulles engroguide­s, fora un bon moment perquè tornéssim a escoltar contes o a llegir-los, que redescobrí­ssim i reflexioné­ssim sobre els valors.

Escrits per Perrault o per Folch i Torres, il·lustrats per Pilarín Bayés o Ferrándiz, tant se val, en català, castellà, anglès o xinès, la història i la moralitat de cada conte és universal, la mateixa per a tothom qui, malgrat haver-se fet gran, guarda al seu interior la bondat d’un infant.

M. TERESA PRAT

Banyoles

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain