La Vanguardia

PASATIEMPO­S

- ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Valors molt apreciats. Materials preciosos d’elefant. 2 Piqueu amb el martellet insistentm­ent sobre la taula de n’Amadeu. Pronunciï tots els components d’una llista l’un darrere de l’altre. 3 La capital de les franceses més dolces. Domis un cavall. Comença a il·luminar-ho tot amb només 49 vats. 4 Y. No pas après. Agitem el pes sense aconseguir afirmar-lo gaire. 5 Ho està allò que no ha estat manejat des de fa temps. Paeix que no és el director. 6 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Perdíeu la verticalit­at. Quasi és gol. Sofre. 7 Mitja desena de triomfador­s. Tractament pronominal de plata. Fa venir ganes de riure a algú. 8 Del dret, faig de magnet i del revés la trobo veritable. Dues escales de pintor obertes, de perfil. Cues d’ànecs. El tabac americà més romà. 9 Estacions de servei d’en Gallagher. Tigre sense parelles. Gasiu amb les consonants. 10 Associació de catalans monolingüe­s. Pom de flors. Estris per fer solcs. 11 Tallar. Quiosc. En un tres i no res. 12 As. Tindré un captenimen­t impecable, perquè no beuré ni un glop. Remogui algú per dintre. 13 Comença a ballar fora de casa. Deus complement­aris amb els espondeus. Pot ser de porcellana, dels ulls i dir-se Anna Maria o Simone.

14 Afegires sentiment maternal. Enb un cert sentit, suro prim i rodó, foradat pel mig, que es fa servir per a fer el bornoi d’un ormeig de pesca.

VERTICALS 1 Ho segellava. Musulmans de primers instància. 2 Fem com ells. Exercita una activitat molt musical. Exclamació per apressar moixons. 3 Les armes blanques més racionals. Llavor de llobí que té fama d’ajudar força a anar de ventre. Mulla perquè no mira. 4 El Tribunal Constituci­onal. Palmeretes. Expressava la seva hilaritat d’una manera molt humana.

5 La UEFA oblida quina és la seva raó de ser. Sucar quan surt bé de preu. Camp ple de cirerers. 6 Malmeti. El cos de les rees. Bo. Emet sense símbols cristians. 7 Sofre. Ésser femení fabulós que habita l’aigua, semblant a la sirena, caracterís­tic de les faules i del folklore europeus. Mil cent. Àrabs d’una altra època. 8 Ocell que no surt de casa ni va a veure món. El més ruc de la base. 9 Investigui sobre armes blanques. Serveix per a rebaixar el vi sense pretension­s. 10 El que no et fa el buit però ho sembla. Recobrim per galvanoplà­stia les planxes de coure amb una finíssima capa d’acer. Nitrogen. 11 Els arbres més valorats per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut. Tripulacio­ns de vaixell. El deixà garratibat just abans de fer els tres tombs.

12 La nota musical més vàcua. La nostra veritable frontera amsb el món. Proverbi ben musical. 13 Faci la feina de sant Martí. Forà. Unir sense el romà. 14 Varietats criptorist­al·lines del quars que ens fan pensar en la prehistòri­a. Marcit en grau summe.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain