La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Iniciareu un expedient per posar-vos a la cua. Hi acaben els penjats. 2 Individu d’un poble antic que constituí dos regnes a l’Àfrica del Nord el segle IV aC. Pagues una renda mensual. 3 Hac sense cor. Afaites el cos de muntanyes de pèls. Floto sense oxigen. 4 M’ho miro amb intenció. Tenies una certa identitat. En aquell indret capicua. 5 Ficar cent centímetre­s a la carta del restaurant. Absències de microorgan­ismes patògens. 6 Agrupació feixista d’infausta memòria vinculada als aparells repressius de l’estat. Mig talmud. Transpiri. Sol precedir totes les condicions. 7 Al capdavant del tramvia. Posar a la balança. Al bell mig de Finlàndia. Est. 8 Ironia malèvola i burleta. Remenades amb ganes de revifar el foc. 9 As. Roman amb la calculador­a a la mà. Ens equivoquem de camí. 10 Antiga denominaci­ó dels rius. Enorme. Braç de molí. 11 Diu que hem perdut el cap. Diguin el nom del porc. L’absolució no resol res. 12 Amb inversió. Feren servir. Llibres sense títol a la col·lecció de les Millors Obres de la Literatura Universal. 13 En van sortir il·leses i després van perdre el cap. Gratades. 14 Remenarem les banderes perquè el vent les faci ballar. Encoratja.

VERTICALS 1 Enterrat en cerimònia ben humana. Cordo una peça de vestir mentre m’amenacen les abelles. 2 Les centrals més temudes. Espai lliure que hi ha dins els vasos i altres cèl?lules vegetals adultes. 3 Cim sense punta central. Al final, l’escolta. Mossego el pinxo morú. El més ruc de la base. 4 Dit de qui escolta. Pitjo el botó. Comença a ejacular. 5 Volien el cap d’Adenauer. Un deliri que gairebé és tremens. Nota breu que encara admet ser dividida en semis. 6 Se’l fotien pel nas els nostres besavis. Costums establerts. Res no és. 7 El punt cardinal més assolellat. Emprenyada de manera capital. Provocaré petits forats. 8 T’ho mires ben remirat. La divinitat més corejada als camps de futbol. Terme botànic equivalent al gram.

9 Persones contra les quals es comet una acció damnosa. Matisades, poc nítides. 10 El formatge de fondue en la seva màxima expressió. Castigar. La vila mallorquin­a més precolombi­na. 11 El cap de l’ogre. Els acolliran en una residència. Han perdut la porteria de rugbi. 12 Respiri pel nas. En un cert sentit, el teixit dels cucs. Aversió. 13 Arcs que presideixe­n els ulls. Enastem algú amb un punxó. 14 Dificultat­s de restar drets. S’excedeix amb els companys de trajecte al bus.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain