La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ferir una bèstia voladora de tal forma que no pugui alçar el vol. Demana almoina per aquí per allà. Cua sense capçalera.

2 Res no és. Rebaixi la fusta amb el mateix instrument que Alfonso Guerra va fer servir per rebaixar l’Estatut. Llistes de fils de color diferent dins una mateixa faixa, en l’ordissatge. 3 Agents camperols. Gales, en termes botànics. 4 Ajuntà. Agredeix algú amb un tinter. L’instrument de Neró. 5 Palmeretes. Cosia i recosia els estrips. Sofre.

6 Un valencià al cotxe. Begudes de pirates. Homes que exploren el fons del mar. 7 El busca qualsevol candidat al parlament. Relativa al cel. Bis interpreta­t en plena agitació. 8 Mulla perquè no mira. Amara el cànem en aigua corrent. Plantes herbàcies molt impositive­s. 9 Ho associen als extraterre­stres. Teixit finíssim que es fa servir amb nadons. 10 Silf que es nega. Conjunt dels clergues que assisteixe­n a una cerimònia religiosa. Principi actiu. 11 S’alia amb l’encaputxat. Recull desvalguts de manera musical. Pot ser musical.

12 Fregat amb oli de manera ben solemne. Allò que cap en una olla. Res no és. 13 Buscant. Acumuli pa.

14 Continent groc. Tindrà l’obligació de fer coses. Divisa groga.

VERTICALS 1 Fem allunyar les mosques amb la cua. Mira com creixen les plantes d’una manera gairebé evangèlica. 2 Escaire. Pesos aproximada­ment de trenta-tres grams. Poses el piano a punt per sant Josep.

3 Retira la bandera. Sostre astronòmic. Agrejà. 4 Llar de crustacis gallecs. Mal que ha vingut per quedar-se. Civilitzac­ió precolombi­na a l’ikastola. 5 Escut d’armes. Explica les coses de manera molt avorrida.

6 El prefix que pot ser de planxa. Fruits abundants. Cadena d’hotels que sona Ñ. 7 Al nord d’Itàlia. Reposa a l’Urgell. Qui n’és provoca les riallades generals. 8 Substitut de sacerdot a la missa. Qui va dirigir, ehem, el grup parlamenta­ri de Catalunya Sí Que Es Pot. A les portes de la universita­t. 9 Ens cal per respirar. Vent del sud-oest. Abaixar la bandera. 10 Val desendreça­t. S’ho miri. Mestressa.

11 Isolis. En alguns indrets és el tall i en d’altres la verdura, però sempre alimenta. 12 Solatges de l’oli. Estació de servei al bell mig del desert.

13 Matriu. Provocat un obstacle. Ho conec. 14 Criminal. S’hi enfrontin amb coratge.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain