La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9938

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lliga una vela, però no et direm on per no revelar el color del cavall blanc de Santiago. Bato la palla al paller d’en Federico. 2 L’Acadèmia d’aquells que netegen, poleixen i donen esplendor. Tallen una peça de roba de biaix. Principi actiu. 3 Predecesso­ra de la jònica i la dòrica. Cabellera crespada. 4 El poble prerromà que donà nom a una península que no té cap relació amb els Lluïsos. Inaudites. 5 Conec la posició del sud-est. Es casin amb un policia. Iridi. 6 Revolucion­s per segon. Faig fora la banda sonora amb un sotrac. Rastre olorós. 7 El monarca dels escaquers. Paul Klee en perd cinquanta de cop. Grup alquil que capgira la capital peruana a tot drap. Ens cal per respirar. 8 Hi són. Bo. Remenem les brases perquè el foc no s’apagui. 9 En un tres i no res convocarem temps mort. Els de març decapiten tots els vidus. Espai. Quan neva res no funciona. 10 Càntir silent. Síndrome extrapiram­idal a causa d’una lesió del nucli pàl·lid. A un pam de terra. 11 Pot ser una colobra, una cobra o un escurçó. Cuinades. 12 Aniversari. Suborna algú a còpia de pa amb tomàquet. 13 Empatat. Radiés. 14 Segellar. Roca metamòrfic­a que presenta separacion­s en fulls estrets.

VERTICALS 1 Llocs carregats d’eres. Li dediquis un homenatge. Principi il·luminador. 2 Recipients de les sínies dins dels quals és abocada l’aigua dels catúfols. No gosa fer una arenga perquè no troba la mallerenga. 3 S’acoblen en els cànons. Antic poble grec que els fumadors han buscat desesperad­ament alguna vegada. Crit de la granota que agita la mata crua. 4 Est. Deies que havies perdut el cap. Adequar un text narratiu a l’escena. 5 Obligacion­s morals a complir la pena que correspon a un pecat, una falta o un delicte, encara que hagi estat perdonat. Un Canut escandinau. Extremitat mòbil d’au que en el colibrí és vibràtil. 6 Gos anaeròbic. Capacitat per desenvolup­ar una tasca. No pas religiós. 7 Mitja agulla. Pregues sense que acabin de passar les hores. Piulada. 8 En un cert sentit, acull algú. Nítric. Al bell mig del cel. 9 Família de derivats dels sulfans que t’empenyen a fer cagar el tió. Esquelètiq­ues. 10 Torna a esquilar les ovelles d’en Ton. Dèria. Maqueu, però sense vocalitzar. 11 Sol presidir l’agonia de Crist, una vegada i una altra. Es mira amb atenció el límit que hi ha al costat de la carretera. Porteu.

12 Mig centenar. Aventura amorosa només amb núemros romans. Ho netegi. 13 Fereix la pobra persona que estava sent depilada. Claves els pollastres en punxons. 14 Decadència. Ho agafes en circumstàn­cies desfavorab­les. El punxó més odiat pels pollastres.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain