La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 D’aquest regne en vam formar part anys i panys. Esponerose­s com elles soles. 2 Exerciran el vici més combatut en els últims trenta anys. Tascó que podria ser de Nova York. Ens cal per respirar.

3 Has perdut la porteria de rugbi. Carregat d’explosius. Sents una profunda aversió. 4 Òxids d’itri. Passi la pilota sense que s’aixequi ni un pam de terra. Servei públic. 5 Te anglès. Camp ideal per celebrar-hi el que en Quevedo en deia ‘una batalla nabal’. Que sap molt menys del que en teoria hauria de saber. 6 Apropament. Ajusticiar algú tirant pel dret, sense passar pels procedimen­ts jurídics establerts. En un tres i no res. 7 Puny d’espasa. Lligadores en pilota picada. Mirem snese cap ni peus. 8 Estimem (o ens estimem a nosaltres mateixos). Desfilades carnavales­ques. Mar grec.

9 Funda de futurs pollets, o no ho era? Malparlat dels altres. 10 En Capone. Palmereta. Compromiso­s econòmics adquirits. 11 Tracti les cartes com un jugador porfession­al de pòquer que mira molt a poc a poc el joc que té a

les mans. Clergue regular de l’orde fundat per sant Gaietà de Thiene. Ho conec, és a la brúixiola a baix i a la dreta. 12 El primer de tots. Porters de palau. Domo el cavall encaputxat. Iode. 13 S’instal·la entre el brancatge. Radiïn. Mites sense cap ni peus.

14 Desperfect­es. Dialecte que se sent per Cosenza o Catanzaro, a la puntera de la bota italiana.

VERTICALS 1 Netejada de pèl facial. Anotació de qui és a l’aguait. 2 Aspre al tacte, raspós. Gegant quixotesc. Dia sense albada. 3 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Feu anar la clepsa per endreçar un seguit d’arguments. Lligar. 4 Agafi una malaltia llarga que el deixi més afeblit. M’hi submergeix­i. Est. 5 Exerceix d’assessor sense deixar anar mai la brúixola. Regues.

6 Maneta que trobareu a Almansa. Víctima de sant Jordi. Tem haver perdut la fe. 7 La més menuda de les menudes. Descarregu­en els núvols. Faig la feina del magnet.

8 Fluor. Enganyarem. Hi és. 9 Principi actiu. Proveïda d’arnès. Comença a il·luminar-ho tot. 10 Que té nusos. Al final dels índexs. Veïna de lituana.

11 Ésser femení fabulós que habita l’aigua, semblant a la sirena, caracterís­tic de les faules i del folklore europeus. Deduïm, també. Barcelona.

12 Mig es senyi. Instal·lat al bell mig del carrer, amb la presència d’un obelisc. Sentir missa, com qui sent ploure. 13 Est. Comença a escaparse’n. Li fes un homenatge en tiretes. La infusió de les cinc. 14 Feu el que fan sempre els malfiats. Reposaves el cul.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain