La Vanguardia

El lector expone

Tots som talent i som defecte

- CRISTINA GUTIÉRREZ LESTÓN Santa Maria de Palautorde­ra

Xerrant amb uns pares, aquests em miraven amb perplexita­t perquè els estava parlant dels talents de la seva filla, d’allò que la feia especial i diferent. Al cap d’una estona la mare em va dir: “La gent normal com nosaltres no som capaços de veure tot això, no estem preparats per adonarnos dels talents dels altres”. Em va sorprendre la seva reflexió. Em va fer gràcia veure com les creences limitadore­s ens limiten tant que ni intentem veure la potenciali­tat dels altres perquè ens sembla impossible descobrir-les sense ajuda.

Recordo que li vaig preguntar a la mare: “Tu ets capaç de veure els defectes en els altres?”. Ella, amb una mirada mig avergonyid­a, va confessar: “Home, sí, això ho sap fer tothom!”. I vaig aprofitar per explicar-li: “Si ets capaç de veure els defectes, també ho ets per descobrir els talents i les habilitats dels altres, perquè és exactament el mateix. Simplement cal que posis l’atenció a buscar allò bo que tenen els altres”.

No sé si us heu parat a pensar quants minuts gastem cada dia a mirar les errades dels altres. I quant de temps invertim a descobrir allò positiu? De veritat que no ens adonem d’aquelles actituds que cohesionen, d’aquelles mirades que aproven, d’aquells comportame­nts que sumen, o d’allò que li surt fàcil i de manera natural a algú?

Tots som tot, som talent i som defecte. I si cada dia dediques molts minuts a buscar els defectes, seràs un especialis­ta a veure les imperfecci­ons dels altres. I si fas el contrari, seràs un expert a detectar els talents, a veure el potencial, allò que fa tan especial cadascú de nosaltres. I si busqueu oportunita­ts per practicar-ho, aquests dies de Nadal possibleme­nt tots en tindrem alguna amb cunyats, sogres o cosins.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain