La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Poden ser olímpics o de taula. Esclaus espartans que gairebé feien de pilotes. Plou i no podem fer truites. 2 El primer de tots. Finalitzar amb una copa. Just com un home de negocis. 3 Peix d’una subclasse de cos fusiforme. Fa la migdia, el bestiar, en un lloc ombrívol. 4 Tram incomplet. Esberla la fusta. Septentrió. 5 No els deixin enfonsar-se. Qeu tira a aspre. Res no és. 6 Ribes gens romàntique­s. Ho rosegui com un ratolí. Vent del sud. 7 El porc que fa pensar en Mata-hari. Garbells grossos. Associació olímpica de senglars.

8 El primer de tots. El terme botànic que gairebé sembla misogin. Gossos casolans. 9 Enganyeu. Arribar a controlar tota una àrea territoria­l. 10 Si no camina, fa caminar. Apartats a un segon pla. Preposició d’origen.

11 L’Ismael. Fereixi les víctimes. Palmereta que capgira la funció de na Diana. 12 Deixat per mort, ni que sigui a les xarxes socials. Sortirà. Est. 13 Delicadese­s escandinav­es. Fan la feina de Sant Martí.

14 Dotzenes de mesos. Aixeca la bandera perquè llisqui asta amunt. Al bell mig de la saeta.

VERTICALS 1 Combatreu en un torneig medieval. Alça les potes davanteres com un cavall encabritat. 2 Ens cal per respirar. Metalls dels lantànids que semblen inscrits a Airbnb. S’ho posin a la boca amb una voluntat experiment­al. 3 Em tranquil·litzo. Així comencen tots els piromusica­ls. Buida les mamelles de la vaca, sigui el maig o sigui el juny. 4 Visca d’abstemi. Fer la feina de sant Martí. Dies sense albada. 5 Cobra més del compte per la piragua. Clients de radiofonis­ta. 6 Ocells sagrats egipcis sobre els quals s’apliquen impostos. Apèndix que cobreix les ales anteriors d’alguns lepidòpter­s i que semblen fer venir gana. Interjecci­ó que va concórrer a les eleccions basques fa dècades. 7 Sempre va per damunt del sol. Escantoni. Relatiu al poble antic de la sisena leltra. 8 Els exàmens més temuts. Agrí, també. Sofre. 9 Temps mort al joc del bàsquet. Cartografi­ar. Davallis. 10 Ressò literaturi­tzat. Riscle. El pecat capital que sacsejà Irlanda. 11 Gos carregat de puces. Individu d’un poble que parla neoarameu amb el seu iphone.

12 Traient part tendre la planta. Llar nupcial. 13 Digerir. Rou. El cos de les rees. 14 Es dediquen a apropiarse del que no és seu. Que ha passat no fa gaire.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain