La Vanguardia

Arribem al 2018

Fa poc més d’un any, com tots sabem bé, Oxford Dictionari­es va escollir postverita­t com

-

a “mot del 2016”. Encara seguim submergits en aquest tsunami on relats i historiete­s s’imposen als fets, i la pseudonotí­cia fa peça per a polítics o publiciste­s sense escrúpols, i és escampada pels clics fàcils dels nostres dispositiu­s digitals. Només hi veig una esperança: sou vosaltres, els qui feu els diaris (en paper o digitals). Sou l’únic remei si no es produeix el miracle d’una redempció moral de milers de milions d’habitants del planeta.

Afegeixo una premissa i un perquè. Premissa: qui va emprar primer postverita­t, en el sentit actual, va ser el dramaturg Steve Tesich, que va reflexiona­r –el 1992– sobre l’escàndol Iran-Contra i la guerra del golf Pèrsic. L’ús actual, ja de pandèmia consolidad­a, n’amplia l’abast per a caracterit­zar la nostra era: se’n foten d’allò vertader.

I ara el perquè de la meva admiració per a tots vosaltres, els i les profession­als de la informació: sou els qui –vocacional­ment– us esforceu més per distingir entre relats, opinions i fets. Us admiro perquè sempre intenteu –i no us ho posen fàcil– contrastar, filtrar, signar i donar la cara. A mi m’ajudeu a estar eixerit –no tots, esclar!, sabem que hi ha mercenaris de la comunicaci­ó – i em mostreu llums enmig de la foscor de la corrupció pública.

La meva proposta de paraula per al 2017 seria proveritat ,ijous la dedicaria. Agraït.

XAVIER SERRA BESALÚ

Girona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain