La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pateixi dolors i treballs. No toco de peus a terra en conèixer el Danny de Vito. El prefix del copilot. 2 L’Antic Testament. Recargola fins al rínxol. Actuar, tal vegad fent pastissos. 3 Revisi. Taca fosca que descobreix­es mentre menges allioli. 4 La més vibrant de l’alfabet. Protegir amb l’escut. Palmereta.

5 Basteixin estructure­s. Fer la pilota. Puny d’espasa. 6 Rema enrere amb posat d’espia. L’estrenyi amorosamen­t amb els braços. Acabar abstemi. 7 Harmonitza­des com unes peces de roba que conjunten. Desfà el camí d’anada. 8 El símbol més dolç de les tremolors. Sol·liciti sortir al carrer tumultuàri­ament. No ho contesto. 9 En Capone. Imputa, alleva. Rememoro els abocadors. 10 Peu de la poesia grega i llatina compost de tres síl·labes, la primera llarga i les altres dues breus. Et compromete­res a la vicaria amb una aliança d’or. 11 As. Esquàlid grisenc que podria ser un vi. El ratolí més dormilega. 12 El teatre del carrer de l’Hospital. Mullo de rou els bòlids de l’equip Toro Rosso. Nitrogen

septentrio­nal. 13 Dos romans i una mica de fluor. Netejar. Olles sense cap ni peus. 14 Cobrant abusivamen­t per unes noces que imiten l’ambien bíblic. Carrers venecians.

VERTICALS 1 Pedaç mal cosit de roba. Encisaria algú amb o sense vareta màgica. 2 L’hidrocarbu­r més extraterre­stre. Esclat d’hilaritat. En un cert sentit, remo enrere. 3 Nitrogen. En un context infantil, designa un moment entranyabl­e de la maternitat però en un context adult adquireix connotacio­ns pornogràfi­ques. Hidrocarbu­r terpènic del grup de la càmfora que em fa pronunciar així el seu nom. 4 Ir. Fotografia. Símbol septentrio­nal. 5 Anió poliatòmic que conté l’urani com a àtom central. Hi dirà la seva. 6 Collir la flor dels ingenus. Arbust de les betulàcies que deu requerir molt de reg. A. 7 Ara fem l’article. Els ocells més lladregots. D’una velocitat més aviat reduïda.

8 Satisfeta de les seves actuacions, tal com ens fa saber ostensible­ment. Fent malbé la fruita més bonica.

9 Còpula. Rota. Faig la feina de l’imant mentre capgira l’epístola. 10 Vas de cap per avall. Francès envoltat de les franceses més dolces del país. Prega i labora. 11 Posava la botiga en marxa. Oponents. Zeta ajaçada. 12 Aniran a petar. Lluerna vera a la pàtria xica de Jesús Hernández. 13 Còpia idèntica. La devastador­a malaltia abans coneguda com un mal lleig. A les portes de Llavaneres. 14 Embellida. Persones apelagoses que busquen l’afalac en tot moment, encara que no siguin cosines.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain