La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Embrutis tant com puguis el botó nuclear abans de pitjar-lo. Matèria tèxtil condiciona­da per a ésser filada a mà, sobretot a Muriano. 2 Groc fosc. S’esdevingué. Xai que torna. 3 Fa saltirons per la muntanya, com una cabreta. Llocs plantats de teixos. 4 Porter de palau. Punit. 5 Si no camina, fa caminar. Tendència que tothom vol reproduir. Relatiu a les muses. Res no és.

6 Principi enològic. Els capdavante­rs de qualsevol moviment. Remeneu el cul. 7 Pell adobada. Prendre les dades d’algú. Crit de dolor que sempre passa avui. 8 Puny d’espasa. S’estiraria al llit. Vegetal que sol acompanyar el julivert, encara que no sigui en zona de parla apitxada.

9 Imposat sobre un immoble mitjançant el pagament d’un cànon. Les places on, durant l’edat mitjana, tenia lloc els combats. 10 Mag decapitat amb arma de plata. Turisme Gran. Vomita o li toca la loteria. Tenalles les vocalistes. 11 Tord. Età, età, età. A les portes de Dinamarca.

12 En Fabio, ciclista italià. Fa la feina

de sant Martí. I. 13 Caluixos que fan pensar en mossèn Ballarín. Pietosa com una escola. Comença a agregar coses sense humitejar-les. 14 Raïm de mar. Aquesta és molt silenciosa, lacònica.

VERTICALS

1 Meravellós estipendi. Estimats amics lul·lians. 2 Devoció per Rajoy. S’hi aferra fort abans de posar-se a ballar un tango. 3 Doncs parla català, vejam què diu. Que no deixa passar ni la llum ni la mirada. Transpirac­ió d’esforçat. 4 Naveguem. En dues paraules, referits a avions de l’alta societat. Rere O treballa per la justícia social. 5 Escaire. Va més de pressa que la papallona en remull. Neguit màxim. 6 Balneari en només tres lletres. Eteri. Sembrat on treballa el pagès. 7 Iridi. Conjunt de seients integrats a l’estructura del cor de les esglésies o de certes sales de reunions. Fumis sense deixar rastre. 8 La posició inferior, sobretot al cavall. Ales del parell anterior dels coleòpters, dures i coriàcies. Centúria. 9 Ho guardaria. Jornada ciclista. 10 Aquesta es dona ànsia per fer les coses. Pústula que es forma a la superfície de la pell. Mil menys mil.

11 Surtin. En Kant la volia ben pura. Covador. 12 Res no és. Veloç. Llar dels privats de llibertat. As. 13 Mitja pedrera. Laboratori gastronòmi­c. Papi anglès. 14 Impedí el pas d’un fluid per un tub. Desitja fortament, cobeja.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain