La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9980

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Ho posaves a la balança, vejam què. Fa créixer la població de felins domèstics mentre escolta la Turner. 2 Ros no oxigenat. Es dedica a lluir una bandera negra. Anyell. 3 Repetir. Atabalar-se fins a perdre el món de vista. 4 En un cert sentit, vàrem. La mena de serra que fan servir els lladres de caixes fortes. Humid, però sense extremisme­s.

5 Càpsules de les lletereses els carpels de les quals se separen en la maduresa. Tiben. 6 Garrineu. Indoeurope­u com en Vatanen. La nota musical més vàcua. 7 Al bell mig del cel. Fumis sense deixar rastre. Pippermint o infusió, sempre verdeja. Tibat com la inicial i l’última lletra.

8 El gran Mèxic. Vibració que enceta tots els somnis. Ponedors. 9 La flegma més dolorosa. Mesuro la longitud d’un vaixell de guerra, des de la popa al canó de proa. Est. 10 Adverbi d’interior. Perdo la vida per defensar un idioma magrebí. Estimis. 11 Rere P ha estat pres per insult i davant d’hac és un estat. L’alemanya més baixeta. Tres de la baldufa. 12 Que fa coses

d’ase. Inicieu un expedient administra­tiu. 13 Concerts. Unim en matrimoni. 14 Sagins d’ensaïmada. Es posa sobre el vestit una camisa blanca, especialme­nt per executar una encamisada durant un atac nocturn.

VERTICALS

1 Som magres. Campaments de beduïns en tendes diverses.

2 Pal bifurcat en un dels extrems que serveix per a sostenir les branques dels arbres, sobretot a la Puglia. Relativa a la mar Roja. 3 Sofre. Fugí del seu país. Protegeixi un arbrissó perquè els animals no se’n puguin menjar les fulles. 4 Comença a aprendre. Teixits de seda per a ornaments litúrgics. Dos romans davant de mil.

5 Ratllaren les camises. L’arbre més invocat pels amants del ioga. Dediques un homenatge als jugadors del Liverpool. 6 Ens equivocare­m de tant vagarejar. Distreta, entretingu­da. 7 Bo. Parlen. El germà de la mare. 8 Cap de bestiar de llana d’un o dos anys, que ja es pot esquilar. S’instal·larà entre el brancatge. Sense número. 9 Peça metàl·lica que serveix per aguantar robes. Premi el tabac que acabo de posar a la pipa. Centúria. 10 As. Anada més enllà. Galta inferior. 11 Enclusa de plater. Rei sense corona. Dona decapitada a la vora del mar. Així comencen tots els campionats. 12 Es diu d’un ornament, com una medalla, que no té revers. Oclusió d’un vas sanguini amb conseqüènc­ies immediates. 13 Els tubercles comestible­s més onomatopei­s. Construcci­ons intel·lectuals. 14 Ventets suaus. Desapareix, sobretot en presència de molts addictes a la nicotina.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain