La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Afectuosa amb el manyà. Animals amb qui una tribu sent una determinad­a relació mítica.

2 Blava immensitat. Hisseu una ensenya. 3 Lluís Romero Ulibarri. En mesurava la longitud. Abans era la revista més venuda del quiosc, que portava la programaci­ó de la tele. 4 Monjo tibetà enamorat. Començamen­t monovocàli­c. Una mica més de mig agost.

5 Età, Età, Età. Compostos inorgànics també coneguts com inositols. 6 Gall escuat. Ens estirem al llit. Preposició d’origen. Acaba com comença. 7 Iode. Han perdut la porteria de rugbi. Corretges que serveixen al sabater per a tenir subjecte el calçat al genoll quan el cus. 8 Ble de cotó que es passava per la pell per mantenir el drenatge. Boa escapçada. Raresa d’ateu. Xai que torna. 9 Desfetes. Ens agitem de por. La pàtria xica de les franceses més dolces.

10 Ameba reduïda pels extrems. Carles Flores Iniesta. Grinyolem al cementiri. 11 Fent servir les coses santament. Es faci més gran, encara que no sigui a Veneçuela. A les portes de Bratislava.

12 La més vibrant de l’alfabet. Caixa

de pi que representa l’últim apartamnet. Peu de la poesia grega i llatina compost de dos iambes. 13 Volem el cap del general. Enrenou, trasbals. En un cert sentit, que passa de debò.

14 Oliva de la rodalia de Montserrat. Acumulació delimitada de pus en un teixit orgànic.

VERTICALS 1

Facis una olor molt forta de peix. Redorta d’un cep que hom colga en terra humida i es fa arrelar abans de tallar-la. 2 Llibertari. El país bíblic de la sisena lletra. Ara fem

l’article. 3 Signe de notació musical

occidental. Mena de llom. Est. 4 Al final, estava de conya. Pinya tropical.

Acabats d’arribar. 5 Es dirigí. Sant Jordi. L’activitat intel·lectual que més

difícil sembla de promoure. 6 Pateixi una malaltia que l’afebleix en general. L’esperat final del combat. Sense ficció. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. 7 As. Començo.Princip id’ imparci ali tat.

Ho elabora musicalmen­t. 8 Anar pujant de posició social per l’augment dels recursos econòmics. Volem el capd’ A den auer.9Quer ato con j un ti vi tis,ipunt. Que noésg aire donada a mostrar-se. 10 Evidents. Provocà. A les portes de Berna. 11 La base del volcà Karakatoa. Habitant de la caverna platònica. Els exàmens més temuts.

12 Ermites gens llegendari­s. Descregut profession­al. Cargol sense closca, com si diguéssim. 13 Especialis­ta en el nostre cos. Reposà el cul. Abella anglesa que no vola gens malament.

14 Infereix que s’ho posa. Seran sempre nostres, però que no deixin d’apagar focs.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain