La Vanguardia

Resposta a un dubte

-

El senyor Casals de Nadal, a la carta “Una reflexió i un dubte” (25/I/2018), intenta trobar la lògica i la coherència d’una decisió, en teoria jurídica, la no tramitació de l’ordre de detenció a Dinamarca de Carles Puigdemont, justificad­a pel jutge per un motiu polític. L’intent és debades perquè la justificac­ió d’una decisió jurídica per motius polítics ens porta directamen­t a la incoherènc­ia i la il·lògica.

Vejam si el puc ajudar: el jutge està obligat a fer-lo detenir allà on sigui. Si un Estat l’hi denega, ho ha de demanar en qualsevol altre on l’encausat es desplaci. Però com que aquesta causa està viciada i la motivació és en el fons política ja que jurídicame­nt no se sosté, i com que el jutge sap que li denegarien l’extradició i que es tornaria a evidenciar que els càrrecs que s’imputen no tenen base, busca un argument. I l’argument és que Puigdemont vol ser detingut. Argument inversembl­ant, perquè l’expresiden­t ha dit i ha repetit que no vol anar a la presó, que farà més feina a l’exili que a la presó, i el relat que l’encausat vol ser detingut per poder ser investit tampoc és sostenible perquè Puigdemont no té la certesa que se l’autoritzar­ia a assistir a la sessió d’investidur­a un cop detingut. Com diu el signant de la carta i el sentit comú, si vol que el detinguin, només li cal entrar en territori espanyol.

Tot plegat demostra la polititzac­ió descarada i vergonyosa de la justícia. El PP no deixarà d’utilitzar la força física –vegeu l’1-O– ni la força legal –si s’han d’inventar un delicte, se l’inventaran– per combatre l’adversari, faran el que sigui perquè, ai!, l’independen­tisme qüestiona “la sagrada unidad de la nación”. La realitat és molt tossuda, el resultat de les eleccions ho demostra, negar-la i no afrontar-la és la pitjor manera de tractar-la.

JOAN DE DÉU BATALLA Balaguer

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain