La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 S’acotxava. Posava dos manuscrits l’un al costat de l’altre per mirar de comprovar-ne les diferèncie­s. 2 Blocs de pedra en forma de tascó que formen arcs damunt del bestiar oví. Inflar. 3 Ens cal per respirar. Felí degollat. Faci gresca per aquí per allà. 4 Rentada, encara que sembli mentida. El pronom feble més orientalit­zant. La cara B de cada dia.

5 Boa decapitada. Era ric i s’agità. Tibeu la corda que lligava un llegendari rei d’Atenes, fill de Posidó. L’ham de l’alfabet. 6 Tempesta de vent i neu. Trumfo de qui va a per totes. Que no té un nas prominent. 7 A la part superior de l’edifici. Aràcnid minúscul que ho parasita tot. El pronom feble que s’hissa. Quasi és gol. 8 Originari. Fer la feina dels ratolins. 9 Boniques. Amunteguis grans de sorra. 10 Grinyolis com els assistents a un míting de Lula da Silva. Hidrocarbu­r aromàtic tricíclic obtingut en la destil·lació del quitrà d’hulla. 11 És quan neva que res no funciona. Ho col·locava a lloc. Resem sense vocalitzar. 12 Iode. Em corbo d’esquena de tant fer el Robin

Hood. En Kant la volia ben pura. As.

13 Moral i quasi profètic. Ajuntades. Principi administra­tiu. 14 Aquesta no és pas ferotge. Enfilada.

VERTICALS 1 Colpeixen dolorosame­nt en l’ànima. Aplegàvem. 2 El centre del món de l’egocèntric. Digne de lloança, lloable. La teva. 3 Capa pigmentàri­a i vascular de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina i integrada per la coroide, l’iris i el cos ciliar. Us ho mireu fixament. Un alemany que comença a llegir Einstein. 4 Relatiu al moviment corporal més conegut d’Elvis Presley. Insulars. 5 De la regió coxal o de la ciutat de Troia, tu tries. Alzina. As. 6 En Capone. Víctima de sant Jordi. Aspre, rude, desagradab­le, tal vegada com un steak tartar per a un vegetarià. 7 La lletra grega més important en la història d’Euskadi. Última part de les potes dels insectes que segueix la tíbia. Alteració de l’aparell pilosebaci, motivada per una infecció dels barbs, que provoca seborrea a la cara dels adolescent­s. 8 Casa sense teulada. Víctima de la tauromàqui­a. Facin surar. 9 Centúria. Amarant en un poblet. Guareixi el brau tot transforma­nt-lo en bou. Sis-cents. 10 Facis que es mantinguin a flor d’aigua en ple comiat de soltera. Un hectòmetre quadrat. 11 Tripulació d’un vaixell. Obligar a algú a fer alguna cosa. Associació de sanitaris rebels. 12 Fa minvar-ne els efectes. Ho xopo d’un licor d’herbes italià molt amargant. As. 13 Mantingué la validesa. Que pertanyen al tor. Comença a ser adinerat. 14 Liana espinosa de la família de les esmilacàci­es. Marcida.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain