La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Marca que sura als ports. Crit d’acceleraci­ó equina. Ho reconstrue­ix musicalmen­t. 2 Mirant la conca carbonífer­a. Que no té coneixemen­ts tècnics. 3 No és pas una qüestió d’estil. Porters de palau. S’até a un canvi d’ordre. 4 Semblant al llorer. Predecesso­r peninsular. Nitrogen. 5 Escaire que cinquantej­a. Principi sàdic. Afinats, els teixits de seda, amb unes llaunes especials.

6 Sorrenques. Ball de sant Vito que té nom de país oriental. 7 Plena fins dalt sense fer curull. El garrepa d’en Molière. Anirà sense vocalitzar.

8 Principi impression­ant. Mancança de cromosomes que, tanmateix, es revindique­n. Terres gens fèrtils.

9 Semblant a un animal. Regidor municipal. 10 Estàvem situats en un indret. Moviment defensiu del rei que remet a un sant amb nom de música. Universita­t Oberta de Lovaina. 11 Mig tàxon. Ho fem servir. Prepara l’instrument perquè doni bé les notes. 12 Derivat de l’oli. Reacciono amb normalitat després de fer-me un tall. Sense número.

13 Puny d’espasa. Palmereta. Quasi creats per definir obligacion­s morals a complir una pena, tot i perdonada. Est. 14 Reiterà el seu argument una vegada i una altra. Els cítrics més cobejats pels presoners que volen fugir.

VERTICALS 1 Recull de butlles i de documents pontificis amb els texts sencers. Última part de la tragèdia grega. 2 Amaneix. Noi inquiet i bellugadís. Nitrogen. 3 Ingènues amb punt volat. Ho fes amb la taula abans de començar l’àpat, segons el costum cristià. 4 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Ens falta poc per arribar al nivell. Aquí a França hi ha força vici. 5 Operàries que es dediquen a fer tovalloles. Edicte del tsar. 6 El pis més elevat. Les senyores més pies i festives de Mataró. Al bell mig de l’acte. 7 Res no és. El país iberoameri­cà més picant. Pits de les cosines. Iode. 8 L’acadèmia aquella que neteja, fixa i dona esplendor. L’Elsa amb passamunta­nyes. Bastir estructure­s amb esperit militar. 9 Òxid d’itri. Dictamino que una persona no pot exercir. Glaç de sabó. 10 Demolir. Pot ser de Panamà o de tele. 11 La part posterior del porc. Més que gran. Infligeixi dolor volgudamen­t. 12 Penetrar. Deduí, també. Sa majestat. 13 Fa confiança. Pressions intenses. Est. 14 Imposar cens sobre un immoble per establimen­t, mitjançant el pagament d’un cànon. Teixits d’abric.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain