La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Paret que separa dues cavitats. Conya que es cova sota l’influx de la brisa del mar.

2 Originària. La roba interior de l’àvia que feia anar de corcoll el quisso. 3 Vàlua del que no funciona. Posi roba a un objecte. Acabés. 4 Aquesta no sap res. Arriba al món. Quan neva i res no funciona. 5 El cèrvid veloç que persegueix­en els llobatons. Colpir algú amb l’energia d’un llamp.

6 Est. Aquests són de Damasc. Poeta i cantor cortesà profession­al de l’època heroica grega. 7 Xifres molt lluitades pels tennistes. Fer com els ciclistes i els cineastes. Vaig sense cua. 8 Feina. Recobreix per galvanoplà­stia les planxes de coure amb una capa finíssima d’acer. Desena pornogràfi­ca. 9 La més trencadiss­a de l’alfabet. Armadillo en un tatuatge. La cabra més esvelta. 10 Acostament al preu inicial. Dibuixi una ratlla al terra en terra grega. És quan bec que perdo el cap. 11 Notarà que no vocalitza. Humit de tant treballar. Enverina. 12 Dallo les espigues dels cereals sense veure-hi de cap ull. Substància cristal·lina constituen­t de l’oli de julivert. Associació de Xoriços Universita­ris. 13 Iode. Xiscli com un foll. Domiciliat en una de les poblacions de muntanya. 14 Roca que surt a flor d’aigua com un petit illot. Entitat moralment indiferent, en no dependre de nosaltres, segons la filosofia dels estoics.

VERTICALS 1 Conviccion­s molt fermes. Fatiguin. 2 Cuc trepitjat per un tanc. L’agafa la pilota segons com la xutes. Iode. 3 El músic que toca tecles blanques i negres. Instrument musical d’església. 4 Medalla d’argent en la cursa gramatical. Licors dolços de Bordeus, obtinguts per maceració i destil·lació d’essència d’anís, alcohol, aigua, sucre i herbes aromàtique­s. Agitació de dol. 5 Penetrar. Arribats al món. Quasi és gol. 6 La divinitat en una idea. Emprenyat amb molta fúria. Gual escapçat.

7 Dolor. El faraó abandona la divinitat a la qual adorava. Quimera social. 8 Acaba com comença. Omple els carrers de pluja. Resi sense segones. Puny d’espasa. 9 La nota musical més vàcua. Veí de lorenesa. Oasi sense sofre. 10 Més que petit. Torna a posar al foc el guisat. 11 Arribava al món. Doll. A l’entrada de l’oficina.

12 Gen una mica recargolat. Caure precipitac­ions en volves i flocs. Als antípodes de la cantonada. 13 Plovisquej­ada. Abandonar. 14 Ho assegura, afirmatiu. Prudent com ella sola.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain