La Vanguardia

El lector expone

Estimar l’altre quan no hi estàs d’acord

-

Estimar la diferència. Són tres paraules que resoldrien tants conflictes. Penso molt en l’amor. No només en l’amor romàntic, sinó en l’amor en general. Entre familiars, amics o parelles. Amor.

Estimar algú en la seva totalitat és quelcom que em fa pensar. Estimar la diferència no és senzill. Estimar la diferència no és acceptar o respectar allò que és aliè a tu. Estimar la diferència és estimar allò amb què no estàs d’acord. Com ho podem fer? Al principi, l’única manera que vaig trobar va ser relativitz­ar la situació de cadascú. Pensar que tots som resultat d’una situació familiar, política i cultural. Això em va ajudar a entendre l’altre. Desafortun­adament, no crec que aquesta sigui la solució. D’alguna manera, acceptar l’opinió o la manera de fer de l’altre argumentan­t que tots som resultat de la nostra història em sembla una mica arrogant. Arrogant perquè m’estic posicionan­t per sobre de l’altre dient: “T’entenc, jo en la teva situació seria el mateix que tu, pensaria el mateix que tu penses, votaria el mateix partit que tu votes”.

Com puc estimar l’altre completame­nt, doncs? Per començar, cal repetir que no és fàcil. Però un cop ho fas, és preciós. És bonic estimar a cor obert, sense condicions. El primer de tot, i això és un dels requerimen­ts, és el temps. El temps ens permet conèixer l’altre. No te n’adones però de sobte et trobes estimant un gest que l’altre fa, un mot que repeteix, en definitiva, la manera que té de ser.

Aquí comença la màgia. Quan comences a estimar el que l’altre és. Estimar sense jutjar, simplement estimar-lo en la seva totalitat. ANA LAMARCA VENTURA

Maastricht (Holanda)

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain