La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El xativí que ens va ensenyar a dir que no. Gran extensió sense sol. 2 Cobrellits. Parèntesi oral que pot durar de sis segons a sis minuts. 3 El prefix que més acompanya. Peus de la poesia grega i llatina compostos de dos iambes. Planta baixa.

4 Beguda. La seguretat que ens permet circular pel món. Partícula interrogat­iva. 5 Brancatge. Que causen un gran respecte entre la població parlant.

6 Pronuncio el nom d’un mur de contenció. Ho arranja a la cuina. L’esperat final del combat, segons l’Antic Testament. 7 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Clavats. Teler que et deixa sense paraules, més que res perquè no pots vocalitzar. 8 Iode. La ventada que aixeca la neu del terreny i no et deixa fer ni brot. Rere P insulta i davant H es fa mormó. Cognom anglosaxó que sembla promoure la lectura en espanyol. 9 Estarà sense vocalitzar. Isolaria. Sofre. 10 Tenia la intenció de trobar parella. Danyat fins a deixar-lo ben malament, fins i tot segons la fonètica anglesa dels sque el parlen com si fossin indis sioux. 11 Es un sistema òptic, però sembla un nom de dona. Aquesta no és pas de fiar. 12 Preposició de cortesia. Exhibí un vestit de festa. Graten. 13 Biòleg especialit­zat en tots els elements que configuren l’anomenat medi ambient. Petri. 14 En un cert sentit, meditabund. La vena més important del nostre sistema circulator­i.

VERTICALS 1 Palíndrom que protegeix. Sensacions de dificultat de la respiració associades amb un augment de l’esforç per respirar. 2 Arranjada com el millor llom. Repetit, com bitllo, al comptat. 3 Iridi. Al final, es deformi. Vomito tot el que sé sobre la sèrie que comença per Star. El metall més noble.

4 L’activitat que practiquen els que fan de mitjancers entre parts en conflicte. Toll gros en un atoll. 5 Detestat. Els estris metàl·lics ideals per fer carn a la brasa. 6 Xicot a Hanoi. Es gloriegin. Unió de genetistes nicotínics. 7 Ho fa per internet o per l’oceà. El material de les bateries més duradores. Est.

8 Os. Grinyolar com un coiot en un míting de Lula da Silva. El cor dels cappares. 9 Mulla perquè no mira. La roba finíssima de les primeres camises que ens posen quan som nadons. Ho comparteix­en la mare i el pare. 10 Peces rígides que transmeten moviment als motors. Renillada. 11 Aquestes carns no són pas de gos. El moment menys brillant en la mort d’un rei. Ho impregno de iodur. 12 Principi actiu. A les portes de Querétaro. Adulador.

13 Ho destinaré a un servei. Que fa cremor. 14 Amiant de serpetina. Que no progressa per manca d’obertura.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain