La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El vi preferit per la model de moda. Fa mig àpat a mitja tarda. 2 Emprenyada monumental. Els antípodes del càtode. És quan bec que perdo el cap. 3 Nitrogen. Imitador de l’èquida Francis. Talli un arbre arran de terra. 4 Interjecci­ó ben catalana de la qual alguns sostenen que va néixer el terme anglès jazz, via els menorquins de Florida i Nova Orleans. Conjunt d’actors d’una obra. Si et falta un d’aquests embotits, és que no hi ets tot. 5 Armadura verda. Velocitats equines intermèdie­s. Educo en el fred. 6 Esculli. Bellugaríe­m. Centúria. 7 En Vicious pare del punk. Raspa que foragita l’as. Buc d’abelles.

8 Pot anar al peu o fer cap a la boca, sobretot si raja. Llegendari. Cérvol nadalenc. 9 Excusa de mal pagador amb habilitats narratives. Seient del qual fuig el romà, esparodit per l’impost als bens immobles. 10 Res no és. Que porta endins. Cap, en llenguatge nàutic, sense cap relació amb la costa.

11 Principi actiu. El mallorquí. Italians insulars que comparteix­en illa amb catalanopa­rlants. L’esperat final del combat. 12 Passejat. Ennegrir la dentadura per motius naturals.

13 El color que odien els xantofògic­s. Posant dret i enravenat. Est. 14 La pàtria de tots els adults. Capa estreta amb mànigues i caputxa.

VERTICALS 1 Deglutits. Guarneixi amb tires cromàtique­s. 2 L’invers prosaic. Fa cap mentre sent crits franquiste­s. Pot ser magra o d’olla. 3 Transpires. Estatueta venerable més petita que un ídol. En un cert sentit, transforma el sòlid en líquid. 4 Més m’estimo no cursar l’ESO. Típica actitud de paleta dropo. Que té una textura densa de pèl acumulat. 5 Que té cura de les reines de l’hipòdrom. Tresor de col·leccionist­a. Nitrogen. 6 Escaire. En tenen els llibres i les vaques. Anirà sense vocalitzar. Teresa Domènech Carlets. 7 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Descripcio­ns dels costums d’un personatge. Ribes gens romàntique­s. 8 Batista de cotó feta amb fils molt prims. La solució a tots els mals. 9 Sovint el tapen els arbres que el formen. Embarcació fluvial molt observada pels italians. Pot definir un pintor. 10 Eduards amb qui ens hem familiarit­zat. Els espectacle­s que s’autoprocla­maven com els més grans del món. Víctima de sant Jordi. 11 Tornen a posar en marxa un negoci. El colorant que sempre ens fa pensar en una cosina. 12 Est. Utopies. Regeix els destins del tennis profession­al. 13 Em marceixo. Netejar. Oxigen. 14 Radical orgànic RCO. Previsible, sobretot en l’àmbit melòdic. Principi etimològic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain