La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Sinceres, que van de cara. Coixa circumstan­cial, que s’embarranca. 2 Iode. Aquesta viu en plena agonia. Associació d’odalisques destacades. 3 L’Olaf encaputxat. El vàter més rudimentar­i, sense aigua corrent. Al final, ho adequo. 4 Tanqui els darrers detalls. Arribi a un acord amb algú. A les portes de Brussel·les. 5 Crit de queixa del gat. Gairebé té esma. Plena d’ira. 6 En aquell indret. Os curt i compacte, central, imparell i simètric, situat a l’escotadura etmoïdal del frontal i davant l’esfenoide.

7 Mulla perquè no mira. Tindran una certa identitat. Enravenats de tant viatjar pels països nòrdics.

8 Mamo sense ajuntar els llavis. Persones que fan veure que saben el que no saben, però haurien de saber. Acció teatral. 9 Ho posin ben dret i rígid. Aquesta és la xicota de l’oncle. Vocalitzac­ió de catòlic. 10 Tubs destapats. Contenidor que transporta líquid injectable. Raresa d’ateu.

11 Tossi, banyegui, en presència del Ricard. Principi actiu. Projectil o mitjà de transport. 12 Animal sense cua. Peixos bada. Mitja desena.

13 La més vibrant de l’alfabet. Predecesso­rs peninsular­s dels romans. Calien a una ciutat colombiana, en dues paraules. 14 Recull de tots els fets significat­ius que passen en un any. Que conté àloe.

VERTICALS 1 Senyal en la coberta d’una llavor correspone­nt al punt per on s’unia al funicle. Es farà gran abans de caure de l’arbre. 2 Ens cal per respirar. S’associa amb la reina jordana de l’aeroport. Enceguin. Nitrogen. 3 Derivats fenòlics del naftalè. Que tendeix al driblatge de pals.

4 Tem haver perdut el símbol cristià. Baleàric. De la ciutat. 5 Vers bíblic. S’aïri. Ermites gens llegendàri­es.

6 Enganyés. Provoca la presència de petits grans al rostre de grans i petits. Mori per absència d’oxigen. 7 Estació general de transports. Dirigeixi, tot fent de capdavante­r. Vas a parar.

8 Grapat. Mortals i, al final, sintètics. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Jornada al supermerca­t. Brotin com els bons arbres. Estrems d’estel. 10 Avorriment. Anagrama del clama antijurídi­c ‘toga no’.

11 As. Penedida d’haver pecat. Beceroles. 12 Sodi social. Aquesta conté I. De segona mà. 13 Pica d’una manera que en el passat es va considerar força acadèmica. Grups socials que no suen. El pronom feble més orientalit­zant. 14 Ho arranja. Reposava el cul. Capital d’Osona.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain