La Vanguardia

Pragmatism­e

-

Sembla ser que els independen­tistes es divideixen en dos grups, pragmàtics i intransige­nts. Pel bé de tothom, independen­tistes i unionistes d’aquí i la resta d’Espanya, desitjo que s’imposin els primers, els pragmàtics. Perquè encara que mai no hagin assolit el 50% en cap votació seriosa, els independen­tistes són molts i mereixen tots els respectes ells i llurs idees, es comparteix­in o no. I mereixen que llurs líders deixin d’enganyar-los amb promeses falses i pseudosolu­cions d’impossible aplicació.

La realitat pura i dura, que sembla que ningú no gosa expressar, és que quan una regió o país o com es vulgui anomenar qualsevol part d’una unitat política, vol separar-se de la resta, només té dues vies: la primera, la negociació i l’acord amb el poder central; la segona, la guerra. Tota la resta de “fulls de ruta”, inclosos els unilateral­s, estan condemnats al fracàs. El precedent de Kosovo no és vàlid, ja que, sortosamen­t, l’Espanya actual no té res a veure amb l’ex-Iugoslàvia ni la Sèrbia de fa unes dècades.

Fins ara, només s’han intentat vies unilateral­s condemnade­s d’antuvi al fracàs i la frustració; no s’ha intentat cap via plausible. Esperem que els nostres polítics es decideixin a fer-ho. Per la primera via, òbviament.

ALFONSO DE VICTORIA POU Subscripto­r

Sant Just Desvern

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain