La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Llevi el cul del barril. Ho adobem amb l’ajut de na Marie Brizard. 2 Hidrocarbu­r d’estiu a la francesa. Cabassos plans, d’espart, com els que es fan servir per posar-hi les olives moltes al temps de premsar-les. Daltabaix marí. 3 Dur com una pedra, oi Màrkaris? Sortejaran un viatge al Rif.

4 Amida de l’àcid carbònic. Principi etimològic que desvela la procedènci­a d’un mot. Consagrà. 5 Arriscades. Bramul. 6 Has perdut la porteria de rugbi. Absolució que no resol res. Arrasat una mesura curulla de gra. Societat limitada. 7 Tampó que no vocalitza. Tallades a l’estil de casa meva. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Roti. Facin l’àpat del migdia. 9 Acaba com comença. S’ho inventi. Crits de queixa de l’Adelais. Precedeix el cognom de soltera d’una dona anglosaxon­a que ha vist com el costum del seu país li canviava el cognom en casar-se. 10 Porrassa. Activitat vocal dels amants de la filosofia alemanya. Fixats. 11 Relatius a la via excrementí­cia. Fetes servir. En un tres i no res. 12 La divinitat més assolellad­a. Funda protectora de futurs pollets. Penetro. 13 Floc de cabells. Decímetres cúbics. A la vora de Kurosawa. 14 Cobreixi les carreteres d’una capa negra que les allisa i les fa més transitabl­es. Trepitjada, als voltants d’una torra torta.

VERTICALS 1 Estil molt treballat. Disposa en feixos el blat segat. 2 Estat produït per l’absorció excessiva d’èter. Estadis vitals que els humans passem entre els dos i els tres anys. 3 Palíndrom que designa els pèls llargs, rígids com una cerra. Magra, la dona que lidera l’òpera. Principi d’eficiència.

4 Fluor. Anella grossa disposada a l’extrem d’una vela per tal que pugui córrer fàcilment al llarg d’un pal. Xisclo com un coiot. Acaba com comença.

5 Toco tot perdent el cap. Gest groller destinat a ofendre. Mancat de banyes.

6 Obstacles per a anglesos que tenen nassos. Moral i quasi sintètic. El cos del mític Keita. 7 En un cert sentit, cloenda elegant. Relatiu als pans de terra. Vagi a topar bruscament. 8 Fer la feina de sant Martí. Posar-hi manetes. 9 Coratge. Membre de la dinastia de xerifs que regnà al Marroc del 1542 al 1660. Crit d’alerta. 10 Núria Sala Ferrer. Obris la boca. Guardi en Desideri.

11 Iode. Van a topar bruscament. Esberla el meló de la memòria tot pensant en allò de la Formación del Espíritu Nacional. Sofre. 12 Ironia malèvola, burleta. Circumstàn­cia que tendeix a la desgràcia. 13 La roba interior de l’àvia. Polit a la xarxa. Unitat de radiació. 14 El joc de cartes més cobejat per sàdics i masoquiste­s. Momentet a Osona.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain