La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Esgarrapeu. Cafès sense sucre que provoquen alguna ganyota. 2 Lliguem el cap de la vaqueta amb la nostra destres de gautxos. Rentada a la manera antiga.

3 El primer de tots. Cerimonial. Frontera, topall. 4 Senyor anglès. Els ho transferia en herència. Res no és.

5 Adob del cutis. Expert en l’autor de l’Art més Magna que es recorda en la nostra llengua. 6 S’acosta, baixa. Tingué un cert coneixemen­t. Predecesso­rs dels uts. Al bell mig de l’urpa. 7 Comença a eclosionar mentre es remou el cel. Ho actualitza. Para sense vibrar. 8 Sofre. Hipi decapitat. Començo a crear. Pagament. 9 Tòfona de la qual resultaria força procedent fer-ne burla. Contenidor­s d’abrics i d’amants.

10 Ornament circular que portem al braç. Canoes de vocalista. El primer de tot. 11 Ho rosego tot pensant en don Rodrigo. Aniré sense vocalitzar. Ho enverinem. 12 Xef sense barret. Transpirar­ien. Exigí no saludar amb un simple ei. 13 Que fa gep. Treballari­en a la rebotiga del pastisser.

14 Assenyalat per la fiscalia com a possible culpable. Denominaci­ó genèrica, no sistemàtic­a, de diversos òxids dobles de titani i altres metalls.

VERTICALS 1 Grinyolave­s com un llop en un míting de Lula da Silva. Lluita fort contra els estralls de la sequera.

2 El cor d’en Carles. Tall sobtat de fluid respirator­i. Intercanvi de mercaderie­s sobre rodes. 3 Vinya. Que pren la forma de l’instrument de corda que tocava l’emperador Neró. Començo a buscar. 4 Decidís perdre el cap. Plens de puces. 5 L’acció de llançar, encara que no sigui des d’un avió jet. Preu de ton sorteig. Ho fa servir a l’americana. 6 Imitador. Xai. Antiga mesura de longitud que aproximada­ment feia mig metre. En un tres i no res. 7 El primer de tots. Al·liària. Vagarejo, tot equivocant-me. 8 Gens greu. Foll que va fent forat. Bit enrevessat. 9 En Capione. Terreny glevós, sense arbres ni arbustos. El transport més ràpid.

10 Aquesta no està pas sana. Poderós. 11 Facis revifar el foc en la llar de l’àrab enamorat del seu harem. Pànic que fa més que por. Raresa d’ateu. 12 Escombra feta de branques de ginesta. Arribin a portar més mamífers al món. 13 No sabem on és en Godín. Dibuixi una ratlla al terra en terreny grec. La mar grega. 14 Governador plenipoten­ciari d’una província de l’imperi persa. Ensorrant.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain