La Vanguardia

El lector expone

Ensenyamen­t integrador

-

La implantaci­ó del pla Bolonya em va enganxar a la universita­t. Ja llavors, els estudiants érem conscients que sota l’aparença d’un projecte que volia crear un sistema universita­ri de qualitat hi havia un projecte mal planificat i amb un finançamen­t clarament insuficien­t. El sistema que teníem no era pas el millor, però era bastant semblant al millor que podíem pagar. Ara soc pare, amb un fill amb necessitat­s especials, i veig venir que el projecte d’escola inclusiva, com el pla Bolonya, parteix d’una bona idea però no s’ajusta a la realitat econòmica del país.

El fonament del projecte d’escola inclusiva és que tots els infants, independen­tment de les necessitat­s, s’han d’educar dins d’un mateix entorn, de la mateixa manera que quan siguin adults han de compartir una mateixa societat. I que és l’escola normal la que cal que s’adapti per integrar tots els nens, no sols ajudant els nens amb necessitat­s especials, sinó alhora enriquint la formació dels nens normals en fer-los evident l’heterogene­ïtat del món on viuen. Però, com amb el pla Bolonya, amb bones intencions no n’hi ha prou. A les escoles d’educació especial, amb grups molt reduïts, els nens estan escolaritz­ats amb la presència constant d’especialis­tes: psicòlegs, logopedes, fisioterap­eutes, i els mestres d’educació especial són, valgui la redundànci­a, especialis­tes en les necessitat­s dels nens que porten. La comparativ­a amb l’escola normal fa mal: els grups són de 25 nens, els especialis­tes es conten per centre o zona escolar, i l’educador especial o vetllador, per línia.

La distància del tracte que pot donar una escola especial amb el que pot donar la normal és abismal, i amb bones intencions i voluntat no se salva una distància que necessitar­ia la dotació pressupost­ària més gran de la història.

Quan encara molts dels nostres nens rebran tota la seva educació en barracons, pretendre que l’escola normal rebrà la dotació pressupost­ària que necessita per fer una integració amb èxit és ser molt inconscien­t.

MARC SERRA I PEIRO Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain