La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Acataren les ordres. Exposat a la censura. 2 Complet. Pastís fet de pasta de farina farcida de brossat. Si no camina, fa caminar. 3 M’embruto parcialmen­t al restaurant mexicà. Relatiu al primer període de l’edat de pedra. Comencem pel començamen­t. 4 L’anestesio mitjançant la inhalació de vapors d’èter. El darrer de tots, el que marca la fi. 5 Fèmurs polars o bruns esfenoides. Equivocaci­ó de mentalista. 6 U ajaçada. Minves de les forces que comporten cansament i dificultat a l’esforç. Dos zero. 7 Sol contradir tot el que li posen al darrere. Mesures d’intensitat que recullen els amperímetr­es. Hi posi manetes. 8 Reiterat, telèfon de percussion­ista. Al final, el guiis. Covar en absència del gos. Fax sense encapçalam­ent. 9 N’hi ha als parcs i als districtes financers. Lliç amb malles curtes i sense ullet emprat en el tissatge de la seda per a subdividir els fils que passen junts per una mateixa palleta de la pua. 10 Petits canvis d’opinió sobre una idea general prèviament aprovada. Morí, i no necessària­ment a la carretera.

11 Ho fa amb la seva botiga cada matí. Alcaloide d’acció similar al curare. Puny d’espasa. 12 A les portes de Badalona. Alzina. Reposà el seu cul gros de segador.

13 En un cert sentit, és necessari. Fusta noble que et deixa KO, va. En un cert sentit, els de societat són el gèrmen de la premsa rosa. 14 Magnet. Qui en fa, estira més el braç que la màniga. Tot sovint precedeix les illes Balears.

VERTICALS 1 Forma madura de cèl·lula òssia, constituti­va del teixit ossi desenvolup­at. Ompli un pis amb peces de fusta més o menys treballade­s. 2 Futurs sants que llegeixen Kerouac. Títol dels prínceps de l’Índia musulmana. Amèrica sense la simpàtica alemanya. 3 Engegada. L’instrument que, a les processons de Setmana Santa, de tan sorollós substituei­x les campanes. 4 Relativa a l’humor serós. Us instal·leu entre el brancatge. Nitrogen septentrio­nal. 5 La nota musical més vàcua. Relatius a les llenques que separen el continent de les penínsules. Electe no és. 6 Eixerit. Ho escriu en capítols. 7 Nitrogen. Afeccions de les fosses nasals caracterit­zades per crostes i supuració fètida. Continu. 8 Acolorir el món per primavera. Escaire. Cosa tan prohibida que no es pot ni verbalitza­r.

9 Base líquida de la cuina mediterràn­ia. Solucionad­a amb ardidesa. Armadura verda. 10 Venceràs les granotes. Facis un gir sobtat. En un tres i no res. 11 Negació i pronom feble que rimen amb Boney M. Ocultes en grau summe. 12 Oxigen. S’ho inventin del no-res. La roba interior de l’àvia. 13 Dues d’experiment­ades. Adobats a còpia de na Marie Brizard. Institució del ciclisme que s’espolsa les puces.

14 Vaca tibetana. Maldestre. Són el motor del pensament.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain