La Vanguardia

El lector expone

Aules, silenci i fracàs escolar

-

Estudis recents per part de l’Avaluació i la Gestió de la Contaminac­ió Acústica de la Generalita­t diuen que el principal culpable del soroll a les aules és el tràfic rodat. Aquest estudi afegeix que l’excés de decibels fa disminuir la concentrac­ió dels alumnes i augmenta el risc de fracàs escolar.

Els professors que hem llegit l’informe creiem que els autors no imparteixe­n classes i que desconeixe­n la realitat de l’aula. És obvi que el silenci a l’aula afavoreix l’atenció, l’assoliment d’aprenentat­ges i la reducció de conflictes. Però el problema no és el tràfic rodat, sinó la tendència natural dels adolescent­s a fer xivarri.

Avui dia amb els treballs per projectes, les tasques cooperativ­es i altres estratègie­s que el Departamen­t d’Ensenyamen­t emmena es fa molt difícil mantenir el silenci a la classe que aquest estudi proposa, una exploració que peca d’ignorar l’aula quan assegura que els alumnes del fons són els més afectats pel soroll exterior, aconsellan­t millorar l’aïllament acústic de l’aula.

És obvi que als escolars del fons els costarà més escoltar les explicacio­ns del docent a peu de pissarra, però per això ja existia una estructura que permetia projectar millor la veu i que els experts del Departamen­t d’Ensenyamen­t es van carregar fa anys, la tarima.

L’estudi acaba dient que cal ensenyar els alumnes a protegir-se de les agressions acústiques. Quines? Les externes tapant-se les orelles o les internes aprenent a cridar menys dins de l’aula? Preguem menys experts en educació i més savis de l’aula.

DAVID RABADÀ I VIVES

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain