La Vanguardia

No a l’euroescept­icisme

-

Per fer la volta al sentiment euroescèpt­ic creixent hem de ser prou valents per apostar per una Europa més unida que provoqui un sentiment de pertinença amb un autèntic orgull de formar-hi part.

Si sumem al desencís cap a la UE la frustració envers el sistema econòmic a escala mundial per la incapacita­t de generar un sistema de repartimen­t de la riquesa i l’avenç global cap a economies amb un Estat de benestar consolidat i ferm, no queda cap altre remei que treballar el tema de la fiscalitat. Encara que el problema dels paradisos fiscals i la competènci­a fiscal deslleial supera l’òrbita de la UE, és des de l’àmbit intern de la Unió que ens hi hem de posar a treballar de valent.

El fet de coexistir dins la UE tractament­s fiscals molt dispars fa que molts veiem la Unió com una sèrie de països que no aposten per un fair play pel que fa a l’esforç fiscal que tots els ciutadans hem de fer per gaudir d’uns principis equitatius.

Es poc encoratjad­or que l’actual president de la Comissió Europea sigui la persona que pocs anys enrere va fer tractes fiscals a mida amb grans empreses multinacio­nals per tal de que s’establissi­n a Luxemburg. La sensació que grans empreses i fortunes acaben pagant molts menys impostos que les petites empreses i els treballado­rs es un factor clau de desànim i per tant requereix de solucions valentes.

Ah!, i si no tothom s’hi vol sumar, potser caldrà l’Europa de les dues velocitats, per no caure en un immobilism­e que ja comença a ser perillós.

CARLES PUJOL GALOFRÉ Cabrera de Mar

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain