La Vanguardia

El lector expone

Una societat més generosa amb la gent gran

-

En aquests moments difícils, convulsos i de gran incertesa que estem vivint, voldria fer una reflexió sobre les dificultat­s de les persones grans dependents per sobreviure amb les pensions mínimes que cobren la majoria, que no els permeten cobrir les necessitat­s que la situació de dependènci­a genera. Es calcula que un 8% de la població de més de 65 anys té alzheimer i la xifra es dispara a un 20-25% superats els 75 anys. Dit d’una altra manera, només a Catalunya hi ha uns 60.000 malalts diagnostic­ats que necessiten atenció continuada les 24 hores. En l’àmbit institucio­nal, hi ha una gran mancança de recursos especialit­zats com centres de dia, Ufiss de geriatria, Ufiss de demències, serveis psicogerià­trics, etcètera.

En un estudi recent es deia que cuidar a casa una persona amb alzheimer costa un mínim de 21.000 euros, ja que la malaltia causa un gran deterioram­ent cognitiu i físic al malalt i suposa una gran càrrega per al cuidador. Ingressar-lo en una residència costa uns 2.000 euros al mes, i no tothom pot afrontar-ho.

En el futur les persones grans ens trobarem que uns estaran dins del grup dels privilegia­ts sense problemes econòmics, mentre que la resta hauran de confiar en la bona voluntat de les persones que hagin de decidir i solucionar el problema de la precarieta­t de les pensions.

Esperem que els nostres avis tinguin les ajudes necessàrie­s per fer el seu dia a dia més fàcil els darrers anys de les seves vides. Necessitem crear, pel bé de tots plegats, una societat més justa, agraïda i generosa envers la gent gran.

JORDI RULL DALMAU

Subscripto­r

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain