La Vanguardia

“S’ha d’afrontar el canvi continu i fer servir eines noves per solucionar els problemes encara no plantejats”

JOSEP M. SANTOS, director general de La Salle Campus Barcelona-URL, i FRANCESC MIRALLES, degà de La Salle Campus Barcelona-URL

-

La Salle Campus BarcelonaU­RL és membre fundador de la Universita­t Ramon Llull. Amb més de tres segles d’experiènci­a en formació, ofereix estudis de graus, màsters i doctorat especialit­zats en Arquitectu­ra, Enginyeria, Management, Art, Design & Technology.

Cap a on considereu que s’ha de dirigir la formació università­ria en aquest moment?

Francesc Miralles: Des del punt de vista d’institució università­ria s’ha d’anar cap a la internacio­nalització. A La Salle-URL oferim programes atractius pels estudiants d’arreu del món que estan disposats a canviar de país per seguir el seu projecte profession­al, i com a institució, els hem de donar un entorn global. Això condiciona el paper que ha de tenir la universita­t. Abans et graduaves i ja t’oblidaves de la formació perquè ja estaves preparat per desenvolup­ar el teu rol profession­al. Ara ha canviat totalment i les necessitat­s de formació són per tota la vida. És per això, que una universita­t ha d’assumir el repte de formar gent per a tota la vida.

Josep Santos: El món està canviant, estem en un entorn global molt influït per l’accés a la tecnologia i les noves formes de comunicaci­ó que modifiquen el comportame­nt de les persones. Aquest formar-te tota la vida és molt important per poder afrontar el canvi continu i fer servir eines noves per solucionar problemes encara no plantejats. Un segon punt és que, igual que l’entorn, la mobilitat també és global i els alumnes que ens arriben a la universita­t esperen coses diferents: s’ha de fer formació activa, ensenyar a fer coses, d’una forma diferent, i que la trobin interessan­t. Hem adaptat la nostra metodologi­a a aquests nous perfils d’alumnes però sense oblidar la vessant més humanístic­a que ens caracterit­za i ajudant-los a tenir pensament crític, que no busquin només opinions favorables, etc. Formar-los com a ciutadans és una responsabi­litat que la universita­t no ha de defugir.

I, desde La Salle, qu in ca mís’ està se guint en aquest con text?

JS: Som una universita­t global amb seu a Barcelona i formem part de la xarxa de La Salle internacio­nal, actualment amb 65 universita­ts a tot el món i 350.000 alumnes universita­ris que comparteix­en el nostre projecte en diferents entorns. Vam ser també un dels membres fundadors de la Universita­t Ramon Llull. Un altre punt és que ens dediquem només a l’educació, La Salle és l’organitzac­ió més gran del món que s’hi dedica exclusivam­ent i sense ànim de lucre. Com a institució ens motiven els canvis i volem que els estudiants gaudeixin de l’experiènci­a de vida que és la universita­t, compartida amb alumnes i professors internacio­nals que formen part del seu dia a dia.

FM: Els coneixemen­ts que ara impartim a la universita­t no són finalistes, en el sentit que hauran de canviar. Ens hem de qüestionar la forma d’aprenentat­ge. Què vol dir aprendre pel nou món on no sabràs mai si has acabat d’aprendre? Aprendre és un repte, i les empreses i la societat encara en plantegen més. Si estàs preparat per respondre a reptes actuals, també ho estaràs pels futurs que són els que els estudiants es trobaran quan hagin de desenvolup­ar la seva tasca profession­al. Nosaltres com a centre universita­ri també tenim el repte de canviar la metodologi­a tradiciona­l a d’altres més col.laborative­s i participat­ives, que agafin el coneixemen­t com un fi. A La Salle-URL tenim aquesta visió i el nostre repte és que els alumnes desenvolup­in el seu projecte de vida.

JS: Tot això ho materialit­zem per exemple en els nous programes. Ens atrevim a llançar un nou model, dins el nou grau de Digital Business que comencem al setembre. Aquest grau de tres anys i en anglès, no només enllaça amb una nova forma d’ocupació que serà l’emprenedor­ia digital sinó que juga amb aquest nou model docent i de generació de coneixemen­t que estem desenvolup­ant a La Salle. Tot els graus estan evoluciona­nt i aquest és un grau que ja ha nascut amb una altra mentalitat i concebut per una nova generació. En els graus d’Arquitectu­ra també seguim aquest camí i estem fent una innovació pedagògica en la forma d’aprendre i l’any que ve faran servir eines BIM com a procés d’aprenentat­ge.

Creieu que els estudis universita­ris estan prou adaptats a les necessitat­s del mercat? Quina relació teniu amb les empreses?

JS: Des de la universita­t li podem dir a l’empresa com és el seu futur treballado­r perquè l’estem formant aquí i el coneixem. Per exemple, les empreses poden saber com seran el nous patrons de consum ja que els seus productes i serveis han de canviar. Com a universita­t ens preocupa trobar les solucions als problemes que encara no s’han plantejat i estar al primer nivell. Per aconseguir-ho és cabdal aquest contacte amb l’empresa que en el nostre cas es reforça amb el parc d’innovació, La Salle Technova Barcelona, amb més de 50 empreses, que ens permeten entendre la dinàmica de l’empresa i canviar i evoluciona­r més ràpidament del que normalment ho fa el món universita­ri.

FM: Quan els estudiants han cobert les primeres etapes d’entrada al món profession­al, arriba més formació i també l’etapa en què les empreses han de formar la gent que està dins per reciclarse, i aquí juguem un paper important per individual­itzar la formació i aprofitar al màxim les capacitats de les noves tecnologie­s. Totes les empreses estan fent l’anomenada transforma­ció digital i nosaltres, pel nostre històric de coneixemen­t, tenim competènci­es especials. Les empreses s’han d’adaptar, però també els seus serveis i treballado­rs, i la seva recerca. Abans la recerca era un actiu molt important i confidenci­al, ara en canvi has d’estar obert per no perdre oportunita­ts, l’anomenada innovació oberta. Nosaltres ja treballem en aquest tipus de recerca en el projecte Internet of Things Institute of Catalonia, amb subvenció europea del fons FEDER, on posarem a disposició dels nostres investigad­ors, alumnes i startups un 50% més d’espais de laboratori amb una infraestru­ctura singular de recerca basada en aquest concepte d’innovació oberta actuant com a agent d’ecosisteme­s d’innovació.

JS: També hi ha un altre punt, la mirada digital de La Salle. Tenim la sort d’estar a una talaia que ens permet, des del món universita­ri, ser un altre cop pioners i tenir aquesta mirada de la transforma­ció digital de la societat i les persones. Nosaltres no som una escola tradiciona­l, la nostra mirada ha estat sempre digital, i les empreses volen venir aquí perquè està en el nostre sistema operatiu.

On creieu que estan els punts forts de la Salle?

JS: Ens diferencie­m per la tecnologia, el tipus de recerca università­ria, la visió internacio­nal i la relació amb l’empresa, així com per incorporar la innovació i l’emprenedor­ia com a eixos de la nostra proposta formativa. Però també és molt important que formem a persones amb valors, transforma­dores, que treballin per un món més just i humanista. I tot això en un campus on tenen punts de trobada i que els ajuda a convertir-se en aquest tipusdeper­sones.

Què destacaríe­u de la vostra metodologi­a?

FM: La idea de metodologi­es actives que responguin a problemes reals, que hi hagi una implicació de l’alumne, ja que el protagonis­ta de la formació és ell, que vegin que venen a classe a resoldre un repte i compartir les seves idees.

Ja teniu en marxa estudis de tres anys en l’àmbit informàtic i el curs que ve també en management. Perquè heu fet aquesta aposta?

JS: Has d’aprendre tota la vida. La qüestió és quan tindràs prou coneixemen­t com per dedicart’hi profession­alment, i hi ha profession­s que amb tres anys de formació ja estan preparats. No vol dir que després d’aquests tres anys s’acaba, sinó que per desenvolup­ar-te en les competènci­es necessàrie­s per les empreses en aquest moment ja és suficient. Molts sistemes europeus funcionen d’aquesta manera.

FM: En algunes profession­s a l’estudiant li convé una estructura de tres anys perquè el mercat l’hi reconeix, també internacio­nalment. Són coneixemen­ts consistent­s, i, a més a més, estem acotant el seu aprenentat­ge de grau molt concret, a un àmbit específic perquè després la continuïta­t ve pel màster, que vol dir especialit­zació. Així que enriquir-se profession­alment és una perspectiv­a que supera el grau per si mateix.

Qui ns al tres es tu diste ni u previsto spels pro per san ys?

FM: A mesura que la tecnologia va ocupant diferents parcel.les, el sector de l’entretenim­ent ha evoluciona­t molt amb noves formes d’interacció. Al 2019, començarem un nou grau en Arts Digitals per formar a l’artista digital i completar la nostra àrea de formació dedicada a l’entretenim­ent on ja tenim animació i enginyeria multimèdia amb videojocs. I en Management tenim una menció de Sports Management que evoluciona­rà cap a un màster.

JS: En Arquitectu­ra, també al 2019, posarem en marxa un grau en Gestió, Disseny i Tecnologia del Paisatge on l’arquitectu­ra i l’enginyeria es donen la mà amb sectors com smart cities o urbanisme, per veure com la tecnologia pot canviar les ciutats i el paisatge. Ens preocupa com donem resposta a noves necessitat­s que té l’empresa, però de forma transversa­l i, en això, el nou EMBA de La Salle també ens està marcant el camí. No hem d’oblidar escoltar què demana l’estudiant: formació més vivencial i transversa­l, amb combinacio­ns d’estudis que li permeten singularit­zar les seves competènci­es, i al dia de les innovacion­s, i això és el que oferim des de La Salle.

 ??  ?? Josep M. Santos i Francesc Miralles
Josep M. Santos i Francesc Miralles

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain