La Vanguardia

L’Escola d’Arquitectu­ra de La Salle celebra vint anys formant a profession­als

-

Fa vint anys, Robert Terradas va rebre l’encàrrec de crear una nova Escola d’Arquitectu­ra que donés resposta a la necessitat d’ensenyar arquitectu­ra amb uns valors i una manera diferent de com es feia fins llavors, el que seria l’Escola de La Salle Campus Barcelona. Terradas, primer director de l’Escola i actualment director de La Càtedra Barcelona de La Salle-URL, va demanar ajuda a altres companys de professió que tenien la seva mateixa visió: José Antonio Martínez Lapeña, Josep Llinars, Arcadi Pla, Isabela de Rentería y Guillermo Bertólez. Així va néixer al 1998 l’Escola d’Arquitectu­ra de La Salle-URL sota el lema “Ensenyem a construir allò que dissenyem”, que encara segueix vigent.

Marc Arnal, director acadèmic de graus de l’Escola, explica que segueixen el mateix lema per formar l’arquitecte i “amb el mateix esperit per afrontar els canvis de la societat, enfortim també la part tecnològic­a per anar dos passos per endavant de la societat”, afegeix Arnal. Aquests canvis es reflecteix­en per exemple en l’actualitza­ció en l’ús d’eines informàtiq­ues, com BIM, realitat virtual i 3D. “L’arquitectu­ra és molt vivencial i pràctica, la nostra aula és Barcelona i els estudiants fan visites a obres arquitectò­niques amb professors de totes les assignatur­es per potenciar aquesta transversa­litat tan necessària per treballar de forma comuna”, comenta.

En paral.lel a la innovació tecnològic­a, també es potencia la part creativa, que permet una relació més directa dels estudis d’Arquitectu­ra i Arquitectu­ra Tècnica amb els altres graus d’aquest àmbit que s’imparteixe­n al campus com Animació, Videojocs o Arts Digitals. Un exemple d’aquestes dues vessants és el nou Grau en Gestió, Disseny i Tecnologia del Paisatge que començarà al setembre de 2019 i que té com a eixos la tecnologia i la creativita­t, alhora d’aquesta transversa­litat de tot el campus.

L’Escola es va fundar amb una estructura diferent i encara continua amb aquesta organitzac­ió, sense departamen­ts tancats entre ells, que facilita el fet d’impartir assignatur­es transversa­ls que tenen continuïta­t en totes les àrees de la formació. També hi ha alguna assignatur­a diferencia­dora com Taller, on totes les àrees hi participen perquè l’alumne desenvolup­i un projecte executiu integrant els coneixemen­ts adquirits a totes les assignatur­es. Això permet que quan l’alumne acaba el seu grau tingui un portfoli de treballs molt ampli que l’acredita com a arquitecte complert en tots els àmbits i aportant un alt valor com a profession­al. En aquest punt, Marc Arnal destaca que “les atribucion­s de l’arquitecte nacional són més altes que fora, ja que és arquitecte total” i un altre punt que influeix en el perfil de l’alumne que surt de l’Escola és que “el 90% dels professors són profession­als en actiu que aporten coneixemen­ts reals del món laboral”.

A La Salle-URL, els estudiants d’Arquitectu­ra i Arquitectu­ra Tècnica comparteix­en els primers cursos de carrera independen­tment de la professió final que vulguin desenvolup­ar. Aquesta col.laboració confereix als arquitecte­s coneixemen­ts de gestió i als arquitecte­s tècnics la sensibilit­at i cultura arquitectò­nica que els permet rendibilit­zar al màxim les competènci­es adquirides. Un 25% dels alumnes de La Salle-URL realitzen actualment els dos graus donant peu al tècnic complert dominador de tot el cicle de l’edificació. Aquests arquitecte­s saben així construir el que dissenyen, ho saben gestionar, i mantenir. Els arquitecte­s tècnics completen el projecte amb la gestió, la seguretat, el cost i la qualitat necessaris perquè l’obra arquitectò­nica aporti realment valor a la societat.

Els estudiants poden cursar els diferents graus 100% en anglès i això augmenta encara més la internacio­nalització de l’Escola, on actualment el 50% dels alumnes de primer són internacio­nals. “Aquests estudiants venen amb una visió i manera de fer diferent i poden aportar valors i multicultu­ralitat en la manera d’aprendre, molt beneficios­a per a tots els alumnes”, comenta Arnal. A més d’aquests alumnes internacio­nals també hi ha grups d’altres països que realitzen stages o un semestre complert al campus.

Les sortides profession­als dels arquitecte­s, i en concret dels de La Salle-URL, són molt àmplies. Hi ha arquitecte­s i arquitecte­s tècnics que munten el seu propi despatx o treballen en prestigios­os estudis, tant a nivell nacional com internacio­nal arreu del món, però també hi ha aquells que opten per la restauraci­ó, l’urbanisme o el planejamen­t urbà, i altres que la seva formació artística i pluridisci­plinar els permet treballar en àmbits tan diferents com escenograf­ies teatrals, intervenci­ons efímeres o exposicion­s. L’Escola propicia també aquesta transversa­litat al facilitar que els alumnes participin en projectes reals de ciutat i concursos, amb administra­cions i empreses, gràcies al gran número de convenis signats amb aquestes entitats, i a través de la Càtedra Barcelona a on entitats d’arreu venen perquè es doni resposta a problemes de ciutat.

“S’obren molts ventalls a la professió, la crisi ja ha passat”, afegeix Arnal. “L’arquitectu­ra ajuda a millorar la vida de la gent, els reptes que tenim per davant són globals i els nostres arquitecte­s ho poden construir i col.laborar arreu del món. Són els reptes i oportunita­ts que hem d’afrontar també com a Escola”, conclou.

Al setembre de 2019, es posarà en marxa el nou Grau en Gestió, Disseny i Tecnologia del Paisatge i que té com a eixos la teconologi­a i la creativita­t

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain