La Vanguardia

“El mercat laboral demana profession­als tècnics amb unes habilitats concretes”

GUIOMAR CORRAL, vicedegana i directora Undergradu­ate Engineerin­g Programmes de La Salle-URL

-

La Salle Campus BarcelonaU­RL és un referent i pioner en la formació en l’àmbit de les enginyerie­s, especialme­nt TIC. Parlem sobre totes elles amb Guiomar Corral, vicedegana de La Salle-URL i directora dels graus d’enginyeria.

Des de La Sal le-U R Leste u especialit­zats en la forma ció en Enginyerie­s TIC. Qui nsc re usquesón els vostres trets diferencia­ls?

Des de La Salle-URL apostem sempre de forma molt clara per la innovació, tant a nivell de metodologi­a com de nous programes que s’adaptin a les necessitat­s de les empreses i també dels joves que volen estudiar una enginyeria adaptada als nous temps. Fa més de 50 anys vam ser pioners creant els primers estudis de telecomuni­cacions a Catalunya, Enginyeria Multimèdia també va ser la primera fa 20 anys, Enginyeria en Organitzac­ió de les TIC farà 10 l’any que ve, etc., són exemples molt clars que volem continuar liderant el canvi i l’adaptació a la situació actual de la societat.

Dintre del ventall d’enginyerie­s, destaca l’àmplia oferta en l’àmbit d’informàtic­a.

Sí, és la resposta que donem des de la universita­t al mercat laboral. Impartim Enginyeria Informàtic­a, Internacio­nal Computer Engineerin­g 100% en anglès, Enginyeria Telemàtica, Enginyeria en Organitzac­ió de les TIC i el grau en Tècniques d’Aplicacion­s de Software de tres anys. Les empreses demanen clarament perfils tecnològic­s que puguin afrontar els canvis continus. A Barcelona concretame­nt hi ha molta demanda d’aquests profession­als amb alts coneixemen­ts tècnics i amb altres habilitats com saber treballar en equip, un anàlisi crític, capacitat d’adaptació, etc. Els nostres alumnes són molt valorats en aquest sentit perquè ho treballem tant a dins com a fora de l’aula.

Dels graus que comentes, potser el més desconegut és Enginyeria d’Organitzac­ió de les TIC (OTIC)?

Sí, hi ha algunes enginyerie­s que no són tan conegudes i en les quals hi ha gran demanda de perfil en aquests moments. Una és OTIC però també Enginyeria Telemàtica, per exemple, que forma en xarxes i tecnologie­s d’Internet del futur, amb conceptes tant de telecomuni­cació com d’informàtic­a, i que abasta aspectes tan crítics actualment com la cibersegur­etat, el cloud computing, les smart cities o Internet of Things.

OTIC és encara més diferencia­l, ja que és una enginyeria transversa­l on l’alumne assoleix tant les capacitats d’enginyer com les associades a la gestió d’empreses, gràcies a una forta formació en gestió. Aquest perfil de sortida cobreix un buit molt gran en aquest àmbit. I al 2019 oferirem aquest grau d’OTIC internacio­nal 100% en anglès. També impartim el doble grau d’informàtic­a i direcció d’empreses. És, evidentmen­t, molt més exigent amb els estudiants i un repte fer de forma simultània dues titulacion­s d’aquest nivell, però està clar que com a perfil de sortida és dels més sol.licitats actualment.

Destacarie­s alguna altra enginyeria?

Un dels àmbits que ja està tenint molta demanda i seguirà en aquest línia és la robòtica. La robòtica es pot entendre des de molts àmbits, i en àrees informàtiq­ues es treballa des del Big

Data o la intel.ligència artificial, i des del grau d’enginyeria electrònic­a, mitjançant una menció específica, nosaltres ho treballem especialme­nt dirigit a la robòtica terapèutic­a i assistenci­al, amb projectes socials.

A nivell internacio­nal, quines sortides tenen els alumnes?

La Salle sempre ha estat molt reconeguda a tot el món, gràcies en part a la xarxa de la qual disposem a nivell internacio­nal. Els nostres alumnes són profession­als que sumen i estan molt valorats arreu. Tenim exalumnes de Multimèdia a Pixar participan­t a les últimes produccion­s com Coco ,a HP treballant en impressió 3D, a Samsung en el think tank pensant en noves innovacion­s, creant la intel.ligència artificial de Google, a Apple treballant en Siri, etc. Destacar també els emprenedor­s que creen la seva pròpia empresa gràcies, en bona mesura, al nostre parc d’innovació i emprenedor­ia dins del mateix campus, La Salle Technova Barcelona, des d’on fomentem l’emprenedor­ia, la participac­ió en concursos i col.laboracion­s amb les pròpies

startups incubades.

Quina metodologi­a creieu que és la més adient per respondre a les nec es sitatsac tu als de forma ció?

Totes les empreses amb les quals tenim relació sempre ens diuen que els nostres alumnes estan molt preparats. Els nostres estudiants des del moment zero ja poden treballar perquè ho han estat fent tot de manera molt pràctica durant el grau, aprenent fent pràctiques en un gran número de laboratori­s punters i especialit­zats, i de forma interdisic­plinar entre els mateixos graus d’enginyeria però també d’altres àrees com management. En aquest últim punt, crec que és important que tots els alumnes de les diferents enginyerie­s tenen assignatur­es relacionad­es amb la gestió, com finances o màrqueting per exemple, i els dóna un valor afegit al conèixer més a fons la realitat de les empreses, no únicament des del punt de vista d’especialis­tes tècnics. Els nostres alumnes també han d’aprendre a aprendre, doncs han d’adquirir la capacitat de formar-se al llarg dels anys i adaptar-se a les noves tecnologie­s, nous reptes i noves situacions que s’aniran trobant al llarg de la seva trajectòri­a profession­al, que cada cop canvia a una velocitat molt més vertiginos­a.

El campus es defineix per la seva internacio­nalitat. En què es veu aquestaves­sant?

Primer de tot, a nivell formatiu, en tots els àmbits de formació del campus tenim graus 100% en anglès, amb un alt número d’alumnes que venen de fora i creen grups multicultu­rals. Destacar també que el nou grau d’informàtic­a en anglès, tal com ja feien d’altres com el de direcció d’empreses, fan stages internacio­nals, com per exemple, a Àsia i als Estats Units, a més dels programes d’intercanvi­s. Creiem que aquesta internacio­nalitat afavoreix una manera de pensar i treballar molt diferent, adaptada a les necessitat­s actuals.

Es parla molt als mitjans de temes STEAM i com fomentar les vocacions sobretot en noies. Com ho veieu des d’una universita­t tecnològic­a com La Salle?

Nosaltres fa temps que mantenim el mateix percentatg­e de noies en enginyerie­s, al voltant d’un 20%. No hem notat encara que hi hagi més interès i creiem que s’ha de fomentar des de la base i que vegin les carreres més tècniques com una alternativ­a viable ja des de petites. Nosaltres fem una aposta per fomentar les vocacions tecnològiq­ues i participem en programes específics. A més, tenim accions més específiqu­es com la col. laboració amb l’ONG internacio­nal Greenlight for Girls que organitza per tot el món jornades d’un dia per fomentar l’STEAM entre nenes d’11 a 15 anys i aquest any repetirem a l’octubre.

Les en gin yeries,ipot ser multimè di amé sen cara, ten en unampliven tall de sor ti des laborals.

El perfil de sortida d’Enginyeria Multimèdia és molt ampli, ja que són enginyers molt versàtils, amb un perfil molt diferent i més creatiu. Són profession­als que poden realitzar la seva feina en qualsevol àmbit d’aplicació, degut a la seva capacitat de conceptual­ització i de desenvolup­ament d’entorns virtuals d’interacció sense cap limitació en el suport de comunicaci­ó. Destaca especialme­nt en l’àrea de videojocs, que precisamen­t aquest any ampliem en màsters amb un nou programa per disseny i programaci­ó de videojocs.

Quin altre punt creus interessan­t destacar?

Els nostres alumnes participen en projectes reals en tots els àmbits, tant d’empreses com d’altres tipus, més socials i solidaris. Per exemple, tenim estudiants que viatgen cada any a Perú, al departamen­t de Cusco, en el projecte solidari Urubamba promogut per Proide Campus per introduir les noves tecnologie­s en aquesta regió com a mecanisme d’inclusió social.

“Els nostres estudiants des del moment zero ja poden treballar perquè ho han estat fent tot de manera molt pràctica”

 ??  ?? Guiomar Corral
Guiomar Corral

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain