La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Estableixe­n fronteres. Acollida entre els braços com un bon jugador de beisbol. 2 L’acrònim que europeïtza les normatives. Donat al vici de la gola. Poemes lírics a les pagodes. 3 Nitrogen. La planta herbàcia més maleducada. Llamencs. 4 Ràbies que al final estires. Obeiran. El primer de tots. 5 Crit de queixa. Subornàvem a còpia de pa amb tomàquet. Estimació Objectiva Transcende­ntal. 6 Deu mil persones. Peu poètic que enfila una síl·laba breu i una de llarga. 7 Passat per la vicaria. Magnet. Senyor. 8 Prego pel gran Bruno. Comença a racionalit­zar-ho tot. Cridat com un pollet.

9 Fòsfor. S’alçava de bon matí. Ho fa mentre llueix el sol sota el qual es pentinen les bruixes. 10 Dolent. El diploma que obté el cinquè. Sofre.

11 Sempre sona per damunt del sol. Així comencen tots els aflaquimen­ts. Mig maulet. Compra en Sepu amb el cap cobert. 12 La qualitat general que permet una millor convivènci­a ciutadana. Treballar esforçadam­ent, tal vegada al port, descarrega­nt

vaixells mercants. 13 Bòvid dels antilopins. Patis interiors envoltats de pòrtics. Comencem a operar. 14 Vehicle lent i atrotinat. Al voltant.

VERTICALS 1 Pot ser telefònica, de metro o de crèdit. Resina que serveix per a la fabricació de vernissos. Boca de qui no vocalitza. 2 Fumis sense deixar-ne anar. Fer rodolins aquàtics. Buida. 3 Bru. Aïllo. El cap d’Ibrahimovi­c. 4 Iode. Pràctica abusiva del prestamist­a. Rentar, també.

5 Precedeix Kennedy. Salnitre. Fa la feina de la balanguera. 6 Edat de la lluna el primer dia de gener. Dolents, moralment malvats. Centúria.

7 Conill. Seguidor hooligan d’un equip. Mata la creu. 8 Ens despertem de bon matí. Branca prima, llarga i flexible de la vimetera i d’altres espècies de salze. 9 Hidrocarbu­r aromàtic present en el quitrà de carbó com a constituen­t dels olis lleugers. S’ho estudia minuciosam­ent. La nota musical vàcua. 10 Ens cal per respirar. Gènere de mamífers dels mustèlids. Augmentin les vendes de material per a la pràctica de l’alpinisme. 11 Burla. Estovi algú, probableme­nt amb un potet a la mà. Resava sense vocalitzar.

12 Ens adonem que el terreny sorrenc ens permet formar monticles i ho practiquem. Aixequeu les copes per brindar per una divinitat grega. Iode. 13 Estic en números vermells. Impedeixo el pas. Pànic al corral.

14 Persona que té cura d’un assut. Ocupo un tron reial que no em pertoca.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain