La Vanguardia

Pèrdues i guanys

-

No és un problema de simbologia, ni tampoc de llaços i creus grogues. Darrere de tot hi ha simplement una qüestió de saldo, de pèrdues i guanys amb mesures populistes tant d’una banda com de l’altra. En l’espai d’una setmana fer de la platja de Canet l’Arlington a la catalana és tan maldestre com el show-off de Carrizosa Production­s al Parlament. Des del 21 de desembre, quan el poble sobirà, o això semblava, va decidir posar la pilota en joc, el partit s’està tornant interminab­le. Esgotament, cansament, discussion­s semàntique­s de si “presos polítics” o “polítics presos” i sobretot ganes que tot acabi i si és possible sense trencar més plats.

Tothom té dret a expressar descontent envers les diferents postures que aquest llarg procés està produint dins la societat catalana, però dins del seny.

Fem-ho, si us plau, i sobretot reconeixen­t els errors de les dues bandes. D’aquesta situació, cal assumir que se’n sortirà amb diàleg i no pas amb imposicion­s, siguin del costat que siguin. I no oblidin tampoc que s’hauran de fer concession­s i molt significat­ives tant a la part constituci­onalista com a la independen­tista. Haurem de ser tots conscients de la negligènci­a d’uns envers els cabdals democràtic­s emprats, de la conveniènc­ia d’altres per distreure’ns de mals endèmics de la nostra classe política on la corrupció esdevé un desafortun­at pal de paller i fins i tot caldrà soterrar discursos demagògics efectius en la captació del vot dels ciutadans.

Si no ho fem així, passarem de l’atzucac actual (mot que deriva de l’àrab i significa “carrer estret”) al cul-de-sac futur (expressió d’origen francès per parlar d’un camí sense sortida).

JORDI MARBÀ I MARTÍ Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain